Dostupni linkovi

Borrell: EU mora razmotriti načine podrške primirju u Libiji


EU, koja ima vojne misije širom svijeta, dvoumi se oko toga da li da zadrži tim eksperata u Tripoliju
EU, koja ima vojne misije širom svijeta, dvoumi se oko toga da li da zadrži tim eksperata u Tripoliju

Evropska unija će raspravljati o načinima održavanja primirja u Libiji, ali će mirovno rješenje trebati istinsku podršku EU kako bi opstalo, izjavio je u ponedjeljak šef evropske diplomatije Josep Borrell.

Upitan da li bi EU mogla razmatrati slanje vojne mirovne misije, Borrell je kazao: "Primirje zahtijeva da se neko brine o njemu. Ne možete reći 'to je primirje' i zaboraviti na to. Neko mora da nadzire to, da upravlja time".

Strane sile usaglasile su se na samitu u Berlinu u nedjelju, 19. januara, da podrže krhko primirje u Libiji, koja je u previranjima od svrgavanja Muammara Gaddafija u 2011, dok se dvije suparničke vlade sa sjedištima na istoku i zapadu zemlje bore za vlast i kontrolu nad energetskim resursima.

EU, koja ima vojne misije širom svijeta, dvoumi se oko toga da li da zadrži tim eksperata u Tripoliju koji podržava međunarodno priznatu vladu zbog sigurnosnih briga, ali je Borrell izjavio da EU mora učiniti više na odbrani svojih interesa.

Upitan također treba li se ponovo pokrenuti mornarička misija EU kod libijskih obala, on je kazao: "Mislim da je moramo ponovo pokrenuti, da".

EU je prekinula mornaričke patrole u okviru svoje operacije nazvane Sophia krajem marta prošle godine nakon što je Italija, gdje je antiimigrantsko raspoloženje u porastu, objavila da neće više primati ljude spašene na moru.

Vlade članica EU žele da se misija nastavi, jer smatraju da je do sada bila neefikasna u odvraćanju krijumčara ljudima i održanja embarga UN-a na naoružanje Libiji, što znači da je pozicija Rima od ključnog značaja za njeno ponovno pokretanje, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG