Dostupni linkovi

Desetine povređenih na protestu u Bejrutu


Bejrut 18. januara
Bejrut 18. januara

U Bejrutu su u sukobima sa snagama bezbednosti koje koriste suzavac i vodene topove povređene desetine ljudi.

Demonstranti su se suprotstavili policiji metalnim barijerama, granama od drveća i saobraćajnim znakovima u blizini libanskog parlamenta, a vatrogasci pokušavaju da ugase požar koji je progutao šatore improvizovanog kampa u centru grada, dok se visoki stubovi crnog dima penju u vazduh.

Libanski Crveni krst naveo je da je 60 osoba dobilo medicinsku pomoć na licu mesta, a da je četrdesetoro odvedeno u bolnicu.

Snage bezbednosti saopštile su na Tviteru da je policija u Bejrutu "direktno i snažno" napadnuta na jednom od ulaza u zgradu parlamenta.

U objavi građani se pozivaju da se udalje sa tog područja radi sopstvene bezbednosti.

Predsednik Libana Mišel Aun pozvao je vojsku da uspostavi javni red i mir na ulicama Bejruta.

Desetine povređenih bio je bilans i nereda i tokom proteklih dana koje je izazvao masovni bes prema bankama koje su sprečile klijente da pristupe svojim štednim računima.

Demonstranti su u utorak uveče razbijali bankomate i fasade filijala banaka.

Libanski spoljni dug dostigao je 87 milijardi dolara, što predstavlja 150 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Nezadovoljstvo građana podstaknuto je takođe i vakuumom na vlasti. Pritisnut masovnim protestima zbog rasta troškova života i padom standarda, premijer Sad el Hariri bio je prinuđen da u oktobru podnese ostavku. Vodeći političari u zemlji još nisu uspeli da se dogovore o novoj vladi ili planu za izlazak iz krize.

XS
SM
MD
LG