Dostupni linkovi

Četvrti Ženski marš: Kritika Trampove politike, jednakost polova i prava žena


Njujork, 18. januara
Njujork, 18. januara

Širom Sjedinjenih Američkih Država održava se četvrti Ženski marš, godišnji skup, čija je svrha ukazivanje na značaj jednakosti polova i prava žena.

Očekuje se okupljanje hiljada učesnica u desetinama američkih gradova, uključujući prestonicu Vašington – gde je održan prvi Ženski marš 2017. – dan pošto je aktuelni predsednik Donald Tramp položio zakletvu i preuzeo dužnost.

U Vašingtonu će nakon okupljanja učesnika biti održana protestna šetnja.

“Ovo je poslednji marš pre predsedničkih izbora 2020. godine”, izjavila je, uoči okupljanja, jedna od organizatorki manifestacije Isa Nojola, prenosi Glas Amerike.

“2020. godine imamo šansu da dovršimo ono što smo započeli pre tri godine i smenimo Trampa sa dužnosti", rekla je Nojola.

Zaštitni znak manifestacije, koja se održava treću godinu zaredom, su heklane ljubičaste kape koje učesnici nose protestujući protiv politike i vrednosti za koje se zalaže i sprovodi predsednik Donald Tramp.

Nakon prvog marša – politička pitanja nastavila su da budu centralna tema okupljanja narednih godina: 2018. u Nevadi fokus je bio na registraciji birača. 2019. tema je bila izbor 102 žene u Predstavnički dom na kongresnim izborima – što nikada ranije nije zabeleženo.

Više demokratskih pretendenata za predsedničku nominaciju na izborima 2020. najavili su prisustvo manifestacijama u više američkih gradova. Pit Butidžiž, bivši gradonačelnik Saut Benda u državi Indijana trebalo bi da prisustvuje maršu u Rinu u Nevadi, dok bivši guverner države Masačusets Deval Patrik planira da poseti skup u Južnoj Karolini. Očekuje se da će senatori Majkl Benet i preduzetnik Endrju Jang prisustvovati skupovima u Nju Hempširu i Ajovi.

XS
SM
MD
LG