Dostupni linkovi

Sarajevska policija najavila učešće na protestima zbog blokade Kantona


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Upravni odbor Sindikata policije Kantona Sarajevo, odlučio je da će učestvovati na na protestima u organizaciji koordinacije sindikata na nivou Kantona Sarajevo, saopšteno je u subotu.

Odluka o učešću na protestima donešena je u petak, a iz Sindikata KS podsjećaju da kantonalna Skupština nije usvojila Odluku o privremenom finansiranju za period 1. januar 2020. godine do 31. marta 2020. godine, čime je dovedena u pitanje isplata plata i drugih naknada.

“16. januara 2020. godine prekinuta je sjednica Skupštine KS i tom prilikom zakonodavna i izvršna vlast pokazala je neodgovorno ponašanje prema građanima KS, a samim tim i prema uposlenicima Ministarstva unutrašnjih poslova KS i Uprave policije“, piše u saopštenju.

Predstavnici koordinacije sindikata na nivou Kantona Sarajevo (KS) trebalo bi na sastanku najavljenom za 20. januar da donesu odluku o preciziranju aktivnosti i datumu održavanja protesta, zbog neusvajanja Odluke o privremenom finansiranju Kantona Sarajevo.

U saopštenju Sindikata policije KS dodaje se i da će ukoliko protestima ne budu ostvareni sindikalni ciljevi, Upravni odbor Sindikata policije donijeti odluku o organizovanju štrajka.

Pozvali su predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti u KS da se, kako su naveli, maksimalno uozbilje i otkoče zablokirane procese kako ne bi došlo do blokade u isplatama plata i drugih naknada koji se isplaćuju iz budžeta Kantona Sarajevo.

XS
SM
MD
LG