Dostupni linkovi

Radončić predložio Darka Ćuluma za direktora SIPA-e


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Prijedlog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Fahrudina Radončića, je da novi direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) bude Darko Ćulum. Ovu informaciju Radončić je potvrdio za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Stavio sam van snage u ponedjeljak prijedlog bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića da za direktora SIPA-e bude izabran Perica Stanić. Nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom odlučio sam da oficijelno predložim Darka Ćuluma i on je sada u proceduri za novog direktora SIPA-e", rekao je Radončić.

Perica Stanić, prema kriterijima na osnovu kojih je formirana lista Nezavisnog odbora prilikom intervjua sa kandidatima za direktora SIPA-e, je dobio je najveći broj bodova 96,25.

Vijeće ministara BiH 6. decembra 2019. godine je donijelo i odluku o razrješenju direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine Perice Stanića, nakon što je, kako su saopštili tada, upoznato sa Informacijom Ministarstva sigurnosti o prestanku mandata direktoru.

”U skladu sa članom 10. stav (1) Zakona o državnoj agenciji za istrage i zaštitu dužnosti i odgovornosti direktora će ispunjavati zamjenik Đuro Knežević do imenovanja novog direktora”, istakli su iz Vijeća ministara BiH.

Prema podacima Nezavisnog odbora na drugom mjestu za odabir direktora SIPA-e bio je aktuelni direktor policije Republike Srpske (RS) Darko Ćulum, sa 80 bodova. Trećeplasirani je Žarko Laketa sa 66,87 bodova. Goran Zubac se, sa 31,87 bodova, nije plasirao u utrci za direktorsku poziciju.

Darko Ćulum, je policijskim strukturama od 1988. godine. Od februara 2012. godine načelnik je Uprave policije RS, a od februara 2015. godine obnašao je poslove zamjenika direktora Policije. Na funkciju direktora entitetske policije imenovan je 1. septemba 2016. godine.

XS
SM
MD
LG