Dostupni linkovi

Beograd: Skup podrške SPC-u zbog Crne Gore


Skup ispred crkve Svetog Marka u Beogradu
Skup ispred crkve Svetog Marka u Beogradu

Predstavnici studentskog kluba Pravnog fakulteta u Beogradu organizovali su na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu „skup podrške vernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“.

Okupljenima na platou obratili su se profesori Filozofskog fakulteta, Pravnog fakulteta i Fakluteta političkih nauka – Čedomir Antić, Branko Rakić i Časlav Koprivica.

Protest je organizovan zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj gori kojem se oštro protivi Srpska pravoslavna crkva, ali i zvaničnici i deo opozicije u Srbiji.

Za SPC sporna je pre svega formulacija zakona po kojoj će "svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i upisani kao kulturno blago".

Organizatori protesta prethodno su 13. januara predali zahteve predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, tražeći pored ostalog, da Srbija inicira sednicu Saveta bezbednosti UN i Saveta Evrope o položaju srpskog naroda, te da se ambasador Crne Gore u Beogradu proglasi personom non grata, a da se odnosi Srbije i Crne Gore svedu na konzularni nivo.

XS
SM
MD
LG