Dostupni linkovi

Ustavni sud RS: Nisu povrijeđeni interesi Bošnjaka i Hrvata


Skupština Republike Srpske
Skupština Republike Srpske

Vijeće Ustavnog suda Republike Srpske za zaštitu vitalnog interesa utvrdilo je na sjednici u Banjaluci, u petak, da Zakonom o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici održanoj 28. novembra 2019. godine, nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, Vijeće je svoj stav o nepostojanju povrede vitalnih nacionalnih interesa bošnjačkog i hrvatskog naroda u odnosu na osporeni Zakon obrazložilo, pored ostalih razloga, prevashodno činjenicom da se nijednom odredbom predmetnog Zakona ne daje prednost bilo kojem konstitutivnom narodu, niti se pravi razlika među njima.

Prema ocjeni Vijeća, odredbe Zakona o kojem je riječ su opšteg karaktera i jednako se odnose na sve građane Republike Srpske, te da nijedan konstitutivni narod njegovim propisivanjem nije doveden u neravnopravan položaj u uživanju prava zajemčenih Ustavom Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama kojim se propisuju uslovi i postupak za raspravljanje imovinsko-pravnih odnosa nastalih uzurpacijom zemljišta koje je do 6. aprila 1941. godine bilo državna svojina /bivši erar/.

Pod dobrovoljačkim kompetencijama smatra se zemljište koje je iz državne svojine dato u svojinu dobrovoljcima ratova od 1912. do 1918. godine u skladu sa propisima kojima su regulisane navedene kompetencije, navodi se u obrazloženju ovog Zakona.

U Zastupničkom klubu "Zajedno za BiH" u Narodnoj skupštini RS-a, na sjednici Skupštine RS-a, 28. novembra 2019. su izjavili kako se protive usvajanju Prijedloga zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama u tom bh. entitetu, jer predložena rješenja, kako smatraju, nisu dobra, kao i da je prethodno neophodno riješiti pitanje državne imovine na nivou BiH.

Upozorili su da ponovno usvajanje zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama predstavlja potpuno odstupanje od prihvaćenih rješenja prilikom donošenja entitetskih zakona o stvarnim pravima.

Zastupnica grupe "Zajedno za BiH" Begija Smajić ukazala je, tokom rasprave u entitetskom parlamentu, da su pojedine odredbe članova zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama vezane za državnu imovinu te da bi prethodno trebalo riješiti pitanje državne imovine na nivou BiH, usvajanjem odgovarajućim propisa na državnom nivou.

XS
SM
MD
LG