Dostupni linkovi

CNN: Voren optužila Sandersa da ju je nazvao ‘lažovom’


Elizabet Voren i Berni Sanders
Elizabet Voren i Berni Sanders

U žučnoj raspravi u utorak nakon debate pretendenata za predsedničkog kandidata Demokratske stranke za predsednika SAD,senatorka Elizabet Voren (Elizabeth Warren) je optužila senatora Berija (Bernie) Sandersa da ju je nazvao “lažovom” tokom gostovanja na jednoj nacionanoj televiziji, prenosi CNN.

Sanders je odgovorio da je zapravo Voren nazvala njega “lažovom” dodajući da ne treba da tu o tome razgovaraju.

Kada je završena debata, publika u studiju i gledaoci kraj malih ekrana videli su kako je Voren krenula ka Sandersu ne prihvatajući njegovu pruženu ruku. Mogli su da vide da su žučno raspravljali da bi Sander na kraju podigao ruke, okrenuo se i otišao. Međutim, publika nije mogla da čuje sadržaj njihovog razgovora.

No, mikrofonni CNN-a su zabeležili ton.

“Mislim da si me nazvao lažovom na nacionalnoj TV,” kazala je Voren.

"Šta?" odgovorio je Sanders.

“Mislim da si me nazvao lažovom na nacionalnoj TV,” ponovila je Voren prema snimku CNN-a.

“Znaš, nemojmo o tome sada. Ako želiš raspravu o tome, imaćemo je,” kazao je Sanders, na šta je Voren odgovorila: “Bilo kada”.

“Ti si mene nazvala lažovom,” dodao je Sanders. “To si mi kazala – u redu, nećemo o tome sada,” istakao je senator iz Vermonta.

Portparoli oba senatora nisu želeli da komentarišu ovaj događaj.

Napeta interakcija između njih bila je vrhunac perioda od 48 sati u kome su se dva vodeća progresivna kandidata – koji godinama nisu imali sporova u javnosti – iznenada ušla u žestoku polemiku.

Voren je izjavila u ponedeljak da joj je Sanders rekao tokom privatnog susreta 2018. godine da žena ne može da pobedi na izborima za predsednika SAD. CNN je tog dana objavio da su četiri izvora potvrdila navode Elizabet Voren.

Sanders je u više navrata to demantovao, dok je Vorenova insistirala na tome.

Napeta rasprava između njih dvoje nakon debate u Ajovi bila je utoliko iznenađujuća jer joj je prethodila razmena ljubaznosti između ostalih rivala.

“Džo, dobro obavljen posao,” rekla je Voren pružajući ruku bivšem potpredsedniku Džou Bajdenu (Joe Biden). “Drago mi je da te vidim,” dodala je.

“Dobro obavljen posao, Pit”, kazao je Sander Pitu Butidžidžu (Pete (Buttigieg). Istim rečima se obraio i Emi Klobučar (Amy Klobuchar).

Onda se Voren suočila sa Sandersom raskidajući pakt o nenapadnju koji su imali poslednjih godina.

Bilo je uočljivo da su se rukovali po dolasku na pozornicu na početku debate, ali da to nisu učinili po njenom završetku.

Tokom žučne rasprave nisu imali mikrofone koje su koristili u vreme debate, pa su verovatno mislili da to niko neće čuti, ali su to zabeležili mikrofoni CNN sa strane.

Tokom zvaničnog dela debate, Sanders i Voren su nastojali da umanje značaj pomenutog događaja iz 2018.

Na insistiranje voditelja, Voren je nazvala Sandersa “prijateljom” istrajavajući na stavu da nije došla da “bi pokušavala da se tuče sa Bernijem”, pre nego što se osvrnula na širi kontekst pitanja o ženama koje se kandiduju za poziciju predsednika.

Sanders, koji je izjavio da ne “želi da gubi previše vremena na to pitanje, jer to Donald Tramp i pojedini mediji nastoje”, odlučno je negirao da je ikada dovodio u pitanje mogućnost da žena dođe na čelo SAD.

“Svi koji me poznaju, znaju da je nezamislivo da bih mogao da pomislim da žena ne može postati predsednica SAD,” kazao je.

“Idite na Jutjub. Tamo su video snimci od pre 30 godina u kojima govorim da žena može postati predsednica SAD,” naglasio je senator iz Vermonta.

XS
SM
MD
LG