Dostupni linkovi

Apelacioni sud ukinuo presudu za sina Željka Mitrovića


Zgrada Višeg suda u Beogradu
Zgrada Višeg suda u Beogradu

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Aleksandar Mitrović, sin vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića, osuđen zbog toga što je u julu 2013. godine kolima usmrtio maloletnu Andreu Bojanić i suđenje vratio na početak, stoji na sajtu Apelacionog suda.

Aleksandar Mitrović je prvostepenom presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu u julu 2019. godine osuđen za dva krivična dela - za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i za nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi. Za oba dela dobio je kaznu od godinu dana kućnog pritvora i godinu dana zabrane upravljanja motornim vozilima, piše na sajtu Apelacionog suda.

Apelacioni sud u svojoj odluci navodi da je za krivično delo nepružanje pomoći povređenom nastupila apsolutna zastarelost.

"Po nalaženju Apelacionog suda osnovano se žalbom branilaca okrivljenog ukazuje da je u odnosu na krivično delo nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi zastupila apsolutna zatarelost krivičnog gonjenja, imajući u vidu da je okrivljeni optužen da je radnje ovog krivičnog dela preduzeo 18. jula 2013. godine od kog perioda je proteklo više od 6 godina, te je u konkretnom slučaju apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja nastupila 18. jula 2019. godine", stoji u odluci Apelacionog suda.

Apelacioni sud je zbog toga preinačio presudu za to krivično delo i odbio optužbu, te za to delo Mitrović više neće moći da bude osuđen.

U odluci Apelacionog suda navodi se da je za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja ukinuta presuda i predmet vraćen ponovo u Prvi osnovni sud.

Kako stoji u odluci, utvrđeno je da prvostepena presuda "osnovano žalbom branilaca sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, s obzirom na to da nisu dati razlozi o odlučnim činjenicama koje su predmet dokazivanja, a oni koji su dati su međusobno kontradiktorni".

U odluci se navodi i da je pored brojnih sudskih nalaza i veštačenja ostalo nejasno kojom brzinom je upravljao Aleksandar Mitrović.

"U ponovnom postupku prvostepeni sud će otkloniti učinjene odredbe krivičnog postupka, razmotriti činjenice na koje mu je ukazano rešenjem Apelacionog suda, posebno nalaz i mišljenje sudskog veštaka za informacione tehnologije, za utvrđene činjenice dati jasne i argumentovane razloge, te ceniti svaki izvedeni dokaz i objasniti koji to dokazi idu ili ne idu u prilog zaključku suda, pa će tako biti u prilici da donese pravilnu i na zakonu zasnovanu odluku", stoji u odluci suda.

Prema navodima iz optužnice, Aleksandar Mitrović je BMW u vlasništvu kompanije Pink 18. jula 2013. vozio brzinom većom od dozvoljene, odnosno više od 80 kilometara na čas. Piše i da je Mitrović prošao na zeleno svetlo za automobile kada je naleteo na Andreu Bojanić koja je prelazila na crveno za pešake. Navodi se da je telo Andree Bojanić odbačeno 29 metara od mesta udara, a da je Mitrović bez zaustavljanja "svestan svog dela ostavio bez pomoći" Andreu Bojanić koja je od zadobijenih povreda preminula na licu mesta.

XS
SM
MD
LG