Dostupni linkovi

Senat odobrio trgovinski sporazum SAD-Kanada, Meksiko


Senat američkog Kongresa ubedljivom većinom danas je usvoji Severnoamerički trgovinski sporazum kojim se revidiraju trgovinska pravila sa Kanadom i Meksikom.

Sporazum je izglasan sa 89 glasova za i 10 protiv. On je ranije usvojen u donjem domu Kongresa.

Ovo usvajanje je velika pobeda politike predsednika SAD Donalda Trampa i to u trenutku pre negošto senatori usmere punu pažnju na suđenje o opozivu.

Dokument sada ide Trampu na potpis. Njime se menja 25 godina star Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini kojim je bila uklonjena većina trgovinskih prepreka i podstaknuta trgovina.

Međutim, Tramp i drugi kritičari starog sporazuma smatrali su da su se njime ohrabrivale američke kompanije da prebacuju proizvodne pogone južno od granice da iskoriste nisko plaćene meksičke radnike.

Usvajanje novog trgovinskog sporazuma sa Kanadom i Meksikom usledilo je dan pošto je Tramp potpisao novi trgovinski sporazum sa Kinom čime su ublažene trgovinske tenzije između te dve ekonomske sile.

Vođa većinskih republikanaca u Senatu Mič Makonel opisao je sporazum kao veliku pobedu za Trampovu administraciju i veliku pobedu za one koji su spremni da krenu dalje od "ove sezone toksičke političke buke".

XS
SM
MD
LG