Dostupni linkovi

Moravjecki optužio Rusiju da oživljava staljinističku verziju istorije


Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas u Pragu, uoči samita premijera Višegradske grupe, da će se Poljska oštro suprotstaviti nastojanjima Rusije da oživi staljinističku verziju savremene istorije.

"Tužno je što ruske vlasti danas... imitiraju gestove iz vremena nakon Drugog svetskog rata a povremeno nastoje da imitiraju i staljinističku verziju istorije. Mi ćemo se tome sigurno jako oštro suprotstaviti", kazao je premijer Moravjecki, javlja danas poljska državna televizija TVP.

Poljski premijer naglasio je da ključnu ulogu u oslobađanju Poljske od fašističke okupacije na kraju Drugog svetskog rata jeste odigrala Crvena armija, ali da je prava istorija Poljske nakon rata i to da su vojnike njene Zemaljske armije hapsili, ubijali i odvlačili u radne logore u Sibir.

Verbalni rat Moskve i Varšave oko istorije Drugog svetskog rata koji već duže tinja zaoštrio se nakon izjave ruskog predsednika Vladimira Putina u decembru da su evropske sile ostavile na cedilu svog saveznika Čehoslovačku na Minhenskoj konferenciji 1938. godine i dali mogućnost Hitleru da otme deo Čehoslovačke, a da su se ostale zemlje, kao Poljska, pridružile Hitlerovoj zaveri.

"Đubre, antisemitska svinja, to ne može drugačije da se kaže. U potpunosti se složio sa Hitlerom u njegovom antisemitskom raspoloženju a čak je za mučenje Jevreja predlagao da mu se podigne spomenik u Varšavi", kazao je Putin o predratnom poljskom ambasadoru u Berlinu Juzefu Lipskom koji je ;pozdravio Hitlerovu ideju da se Jevreji deportuju iz Evrope u Afriku, dok još nije bilo planova za monstrouzno "rešenje jevrejskog pitanja" u gasnim komorama.

Posle Putinove izjave iz Moskve, od ruskih zvaničnika, stižu sve oštrije optužbe da su Holokaust, za koji dosledno u svim prilikama inače odgovornost preuzima današnja Nemačka, omogućila antisemitska raspoloženja u predratnoj Poljskoj.

"Nemci su podigli većinu koncentracionih logora u Poljskoj zato što je tamo od pre rata vladala atmosfera antisemitizma", kazao je predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin preneli su poljski mediji.

Zbog Putinove izjave i bojazni da ne bi mogao da mu odgovori, jer za razliku od ruskog predsednika nije predviđeno da poljski predsednik bude jedan od govornika u Institutu Jad Vašem na obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja nacističkog nemačkog logora Aušvic Birkenau, predsednik Poljske Andžej Duda demonstrativno je odlučio da bojkotuje izraelsko obeležavanje godišnjice u Jerusalimu 23. januara i da sačeka za svoje obraćanje obeležavanje te godišnjice 27. januara u samom logoru Aušvic na jugu Poljske.

Kancelarija poljskog predsednika saopštila je danas da će se 27. januara, na Dan sećanja na žrtve holokausta iz Aušvica zajedno javnosti obratiti predsednik Izraela Reuven Rivlin i Poljske Andžej Duda.

Državni muzej bivšeg nemačkog nacističkog logora Aušvic Birkenau je povodom sporova o tome ko je pozvan a ko nije, i ko će doći na godišnjicu, upozorio da su glavni gosti pre svih preživeli logoraši, njih oko 200, čija svedočenja o strahotama Holokausta uz apel da se više nikad ne ponovi predstavljaju glavni deo programa obeležavanja godišnjice.

Na ruske optužbe Poljaka za antisemitizam i pokušaj pravdanja nemačko-sovjetskog pakta o nenapadanju Ribentrop-Molotov iz 1939. koji je sadržao i tajni aneks o podeli Poljske između Hitlerove Nemačke i Staljinovog SSSR, Sejm poljskog parlamenta početkom januara je jednoglasno usvojio osudu Rusije zbog toga što pokušava da pripiše Poljskoj odgovornost za izbijanje Drugog svetskog rata iako je ta zemlja bila prva Hitlerova ratna žrtva.

"Sejm je dužan da podseti da su izbijanje Drugog svetskog rata izazvale dve ondašnje totalitarne sile - Hitlerova Nemačka i staljinistički Sovjetski Savez", stoji u rezoluciji poljskog parlamenta. ;

Reagujući na to, Rusija se sada sprema da u Savetu Evrope predloži rezoluciju koja bi osudila Poljsku da navodno pokušava da falsifikuje istorijsku istinu, javlja poljski portal Onet.pl.

"Ruski parlamentarci u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope ubeđivaće sada druge poslanike koji predstavljaju zemlje Saveta Evrope da podrže rezoluciju. Naš zadatak je da dosledno iznosimo istinu onima koji ne znaju šta se danas dešava u Varšavi", kazao je ruskoj agenciji TASS predsednik Odbora za spoljnu politiku Dume Leonid Slucki, prenose poljski mediji.

Na stranu Poljske stali su u sredu Evropski parlament i Evropska komisija i optužili zvaničnu Moskvu za propagandno prekrajanje istorije.

"Evropska komisija neće tolerisati napade na Poljsku i solidarna je sa Poljskom i njenim građanima. Reči koje dolaze iz Rusije su propaganda bez predsedana", kazala je u debati u EP potpredsednica EK, Čehinja Vjera Jourova.

XS
SM
MD
LG