Dostupni linkovi

Horor u uzbekistanskom zdravstvu


Mnogi Uzbekistanci kažu da je nedostatak osnovne opreme u bolnicama svakodnevnica

Mnogi Uzbekistanci kažu da je nedostatak osnovne opreme u bolnicama svakodnevnica, kao i zanemarivanje pacijenata od strane medicinskog osoblja.

Uzbekistanac je za smrt 27-godišnje supruge okrivio doktore zbog zanemarivanja i nedostatak osnovne opreme u bolnici u istočnom Uzbekistanu gdje je njegova supruga umrla dvije sedmice nakon poroda piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ganijev tvrdi da doktori "nisu obraćali pažnju" na stanje njegove supruge i pored toga što ih je on molio da preduzmu mjere koje će joj zaustaviti krvarenje.

"Kada sam pitao doktore rekli su mi: ‘Do krvarenja dolazi zbog porođaja, uskoro će prestati’", kaže.

"Ali nije prestalo", rekao je Ganijev za RSE. "Moja supruga je pala u komu 20. decembra. Onda su došli doktori iz grada Fergane (grad koji je centar provincije) i operisali je. Ali ona je umrla 2. januara."

Prema Ganijevu, porodilište nije raspolagalo ispravnim respiratornim aparatom, što je problem koji je kasnije još više pogoršao njeno stanje i tako doprinio da ona umre.

Ganijev kaže da je otišao i kupio respirator u susjednom gradu Dangaharu, ali dok ga je nabavio, već je bilo prekasno da spase svoju suprugu.

Zvaničnici u Kokand porodilištu odbili su da o smrti Ganijeve daju svoj komentar za RSE.

Mapa Uzbekistana
Mapa Uzbekistana

Regionalni zdravstveni centar u Fergani je potvrdio njenu smrt ali je rečeno da se uzroci još uvijek utvrđuju.

Iz Zdravstvenog odjeljenja za RSE je rečeno da je Kokand porodilište nedavno obnovljeno i da je dobilo modernu medicinsku opremu.

Međutim, jedan zvaničnik iz Odjeljenja – koji je pristao da govori jedino pod uslovom da ostane anoniman – rekao je za RSE da bolnice u regiji još nisu primile nikakvu opremu.

"Većina uređaja je staro, neki su pokvareni, zato je tražena nova medicinska oprema čija će isporuka početi nekad tokom 2020.", rekao je ovaj zvaničnik. "Onda ćemo ih rasporediti po našim bolnicama."

Mnogi Uzbekistanci kažu da je nedostatak osnovne opreme svakodnevnica u provincijskim bolnicama gdje ima još mnogo problema sa medicinskom opremom kao i sa restrikcijama električne energije tokom zime.

Takođe, kažu da zanemarivanje od strane doktora nije rijetkost.

U distriktu Angor bolnica u provinciji Surkondarjo, neki žitelji su se žalili da medicinske sestre i rodbina pacijenata moraju ručno da rade sa aparatima za disanje, odnosno da ih pumpaju, svaki put kada nestane struje.

U provinciji Jizak, rodbina krivi doktore za smrt 29-godišnje trudnice koja je u bolnici umrla prošlog mjeseca.

Njena porodica kaže da joj doktori nisu pružili hitnu medicinsku pomoć kada joj je trebala. Bolnica je odbacila njihove tvrdnje.

XS
SM
MD
LG