Dostupni linkovi

Američki senatori: Solejmani planirao napade u BiH i širom sveta


Kasem Solejmani u Avganistanu
Kasem Solejmani u Avganistanu

Ubistvo iranskog generala Kasema Solejmanija je pravična mera i olakšanje za porodice i prijatelje stotina Amerikanaca koji su izgubili život u Iraku i Avganistanu, zatim za ljude širom sveta koji su stradali u napadima koje su sponzorisali Kuds jedinice Iranske revolucionarne garde, navodi se u predlogu rezolucije grupe više od američkih senatora.

U ovom dokumentu se navodi da je Solejmani bio na čelnu Kuds snaga, terorističke organizacije koja je bila pretnja SAD i međunarodnoj zajednici. Dalje se navodi da je Solejmani bio arhitekta terorističkih napada u Iraku, Avganistanu i drugde u kojima je ubijeno na stotine pripadnika američkih snaga, koristeći između ostalog i oružje koje su direktno obezbedile Kuds snage.

"Solejmani je planirao i/ili podržavao brojne druge terorističke napade protiv SAD-a, uključujući i ubijstvo saudijskog ambasadora u SAD-u Adela el-Džubeira u 2011. godini, dok je boravio u SAD-u, kao i za napad na američku ambasadu u Bagdadu 31. decembra 2019., a planirao je i napade u Nemačkoj, Bosni, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj i drugde."

XS
SM
MD
LG