Dostupni linkovi

Kosovski tužilac zatražio novčanu kaznu za dvoje Rusa


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Predsednik Osnovnog suda u Mitrovici, Nikola Kabašić izjavio je za RSE da je predlog tužilaštva za izricanje mandatne kazne ruskim državljanima pritvorenim zbog ilegalnog prelaska granice Srbije i Kosova stigao u sud i da je rok za odlučivanje do sutra, 15. januara, u 10.30.

Kosovska policija zadržala je dvoje ruskih državljana na severu Kosova, jednog muškarca i jednu ženu, pod sumnjom da su isti ilegalno prešli granicu Srbije i Kosova.

Dežurni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici Slobodan Bakić prethodno je potvrdio za Radio Slobodna Evropa da je za ruske državljane zatražio izricanje mandatne kazne (novčane kazne po hitnom postupku).

Ruski državljani su, kako saznaje RSE, kosovskim nadležnim vlastima saopštili da su krenuli za Lukovsku banju na jugu Srbije, ispod Kopaonika u blizini graničnog prelaza Jarinje te da ih je navigacioni sistem doveo do granice sa Kosovom, gde su navodno i kosovskim vlastima priznali da nisu ni planirali da uđu na Kosovo. Ponovnim pokušajem da stignu do te banje ušli su na sporedni put gde ih je zatekla kosovska policijska patrola nakon čega su pritvoreni.

Tužilac Bakić izjavio je ranije za Radio Slobodna Evropa da su oni prvobitno pokušali da pređu granični prelaz Jarinje kako bi ušli na Kosovo, ali da su usled nedostatka vize bili vraćeni. U pitanju su, kako je naveo tužilac, Egor Igorević (Igor Krasikov) i Marina Vladimirovna Krasikova.

„Dva državljanina Rusije su pokušali i legitimisali se da na redovan način uđu na teritoriju Kosova na graničnom prelazu Jarinje, u 10:26. Međutim, kako nisu ispunjavali uslove za to, nisu imali vizu i boravišnu dozvolu, odnosno mogućnost da borave na Kosovu, oni su vraćeni sa graničnog prelaza. Onda su iskoristili alternativni put u selu Šerpelj, i pokušali su da pređu granicu ilegalno. Tu ih je zatekla patrola, privela ih i procesuirala. Ja sam ih sinoć zadržao 24 sata u pritvoru. Danas radimo na obradi tog slučaja i oni će verovatno posle podne izaći pred sudiju i nakon toga ćemo da vidimo šta dalje“, izjavio je Bakić.

Dodao je da u trenutku privođenja nije bilo ovlašćenog prevodioca koji bi mogao da razgovara sa njima, što će im biti omogućeno danas. Na osnovu toga, prema rečima Bakića, saznaće se kuda su krenuli i zašto.

Bakić je rekao da su bili u vozilu cetinjskih tablica, odnosno rent-a-car vozilo iz Budve.

Odlukom tužioca ruski državljani su pritvoreni, a automobil je konfiskovan.

Hapšenje se desilo 13. januara ujutro, u selu Šarpelj, opština Leposavić, na krajnjem severu Kosova u pograničnom pojasu sa Srbijom.

XS
SM
MD
LG