Dostupni linkovi

Poziv penzionisanog pape na celibat i tenzije u Katoličkoj crkvi


Penzinisani papa Benedikt Šesnaesti i papa Franja, Vatikan, 5. jul 2013.
Penzinisani papa Benedikt Šesnaesti i papa Franja, Vatikan, 5. jul 2013.

Nova knjiga penzionisanog pape Benedikta Šesnaestog sa snažnim zalaganjem za sveštenički celibat mogla bi obnoviti strahovanja o nezabeleženoj situaciju s dvojicom papa i produbiti tenzije između progresivnog i tradicionalnog krila Katoličke crkve.

Javni istup penzionisanog pape Benedikta Šesnaestog s pozivom papi Franji da ne ukida obavezni celibat sveštenicima mogao bi produbiti tenzije između konzervativnog i progresivnog krila Rimokatoličke crkve, pišu svetski mediji, ukazujući da su stručnjaci za Vatikan iznenađeni pokušajem prethodnog pape da utiče na svog naslednika po osetljivom pitanju.

Odbrana celibata

Benedikt je u knjizi koju je napisao s kardinalom Robertom Sarom (Sarah) izneo odbranu svešteničkog celibata u Katoličkoj crkvi, dok njegov naslednik razmatra ublažavanje zabrane da oženjeni muškarci služe kao sveštenici, ukazuje BBC.

U knjizi, čiji je odlomke objavio francuski Figaro (Le Figaro), 92-godišnji Benedikt kaže da je celibat od "velikog značaja" zato što omogućava sveštenicima da se usredsrede na svoje dužnosti i da ne deluje da je moguće da istovremeno ispunjavaju oba poziva – sveštenički i bračni.

Teološki konzervativan Benedikt s tradicionalnim stavovima o katoličkim vrednostima prilikom penzionisanja se zavetovao da će biti "sakriven od sveta", ali je, kako ukazuje BBC, od tada svoje stavove izražavao u člancima, knjigama i intervjuima, zastupajući drugačiji pristup od Franje koji se smatra progresivnijim papom.

Za tradicionaliste u crkvi sveštenički celibat, koji je za mnoge katolike ključni deo sveštenstva, predstavlja pitanje smera u kojem Franja vodi Katoličku crkvu, navodi BBC, ukazujući da pojedini kritičari smatraju da je omogućavanje venčanih sveštenika u Amazonu izgovor za ukidanje zahteva za celibat generalno.

Kršenje obećanja?

Benedikt je izneo odbranu celibata u Katoličkoj crkvi u kako izgleda strateški tempiranom pozivu papi Franji da ne menja pravila, ocenjuje Rojters (Reuters).

U završnom dokumentu sa sinoda biskupa iz Amazona u oktobru predloženo je da se omogući da se zarede venčani muškarci u udaljenim oblastima, kako bi se rešio manjak sveštenika, što bi, kako navodi agencija, moglo dovesti do istorijske promene u vekovima staroj praksi celibata.

Očekuje se da papa Franja u narednih nekoliko meseci donese odluku o tom predlogu.

U zajedničkom uvodu, Benedikt i kardinal Sara navode da ne mogu ćutati posle oktobarskog sinoda, koji je doveo do sukoba progresivnih i konzervativnih katoličkih medija, ističući polarizaciju u crkvi koja ima 1,3 milijarde sledbenika, ukazuje Rojters.

Teolog s američkog univerziteta Vilanova Masimo Fadžoli (Massimo Faggioli) je na Tviteru (Twitter) ocenio da je istup bivšeg pape "ozbiljan prekršaj" pošto je obećao "bezuslovno poštovanje i pokor" svom nasledniku.

Iako Benedikt i Sara insistiraju da njihov poziv nije "politički manevar" ili "igra moći", stručnjaci za Vatikan su zaprepašćeni istupom bivšeg pape o tako osetljivom pitanju, ističe agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Predlog da se oženjenim muškarcima u udaljenim oblastima omogući da budu sveštenici je polarizujuća ideja, ocenjuje AFP, ukazujući na upozorenje kritičara da bi to osetljivo pitanje moglo izazvati lomove u Katoličkoj crkvi.

Pristalice kažu da se ne moraju menjati crkveni zakoni i da bi Franja prosto mogao da napravi izuzetak od pravila, kao što je već omogućeno venčanim anglikanskim pastorima koji su prešli u katoličanstvo, ali se tome, kako navodi AFP, snažno protivi ultrakonzervativno krilo crkve, posebno u Evropi i Severnoj Americi, uz upozorenje da bi izuzeci mogli utabati put da se ukine celibat globalno.

Džošua Mekelvi (Joshua McElwee) iz Nešnal katolik riporter (National Catholic Reporter) naveo da je "neverovatno" što se bivši papa oglasio o pitanju koje razmatra aktuelni poglavar Katoličke crkve, dok je stručnjak za Vatikan Iakopo Skaramuci (Iacopo Scaramuzzi) ocenio je da je kohabitacija u Vatikanu "teška ako penzionisani papa ne poštuje svoje obećanje da će se povući i pokoravati".

Benedikt, prvi papa koji je podneo ostavku u skoro 600 godina, po penzionisanju se povukao u tih život kontemplacija u Vatikanu, ali je, ističe AFP, počeo sve više da iznosi stavove o ključnim katoličkim pitanjima.

Dvojica papa

Snažna odbrana svešteničkog celibata, kojom je Benedikt prekršio obećanje da će ćutati o crkvenim pitanjima ističe ranije nezamislivu dinamiku unutar Katoličke crkve – bivši papa pokušava da utiče na svog naslednika po pitanju da li crkva poštuje svoje tradicije, ukazuje Vašington post (The Washington Post).

Bez obzira šta Franja odlučio po pitanju celibata, spremnost Benedikta da javno istupi po tom pitanju dovodi u opasnost stvaranja tenzija unutar crkve, ocenjuje list, navodeći da su o tome brinuli analitičari kada je abdicirao pre sedam godina.

Benedikt i Franja su s uvažavanjem govorili jedan o drugom, ali, kako navodi Vašington post, njihovi različiti stavovi o crkvi – Franja se zalagao za promene kojima se njegov prethodnik protivio – podstakli su neke tradicionaliste da stanu iza Benedikte kao alternativne ličnosti od autoriteta u Katoličkoj crkvi.

Benediktova knjiga je poslednji test jedinstvenog aranžmana u istoriji - koegzistencija dvojice papa u Vatikanu, budući da je po penzionisanju 2013. prethodni poglavar dobio titulu papa emeritus, ocenjuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Situacija s dvojicom papa je posebno zakomplikovana teološkim razlikama između Benedikta i Franje, za koje, kako navodi Volstrit džurnal, mnogi posmatrači smatraju da predstavljaju konzervativna i progresivna krila polarizovane crkve.

Vest o objavljivanju knjige je brzo intenzivirala debatu u prikladnoj ulozi bivšeg poglavara Katoličke crkve, navodi list i ističe da je Franja zauzeo upadljivo drugačiji pristup od svog prethodnika po brojnim kontroverznim pitanjima, s popustljivijim stavovima o razvodu, homoseksualnosti i kontracepciji, što je uznemirilo konzervativce.

Za razliku od ranijih javnih istupa, Benedikt je zalaganjem za sveštenički celibat zašao u srž pitanja o kojima se Franja treba da zauzme stav, što se može smatrati javnim pokušajem bivšeg pape da utiče na sadašnjeg, ocenjuje Asošiejtid pres (Associated Press).

Benediktova intervencija ima ozbiljne implikacije i mogla bi, ističe agencija, obnoviti strepnje o nezabeleženoj situaciju s dvojicom papa, jednom u penziji i jednom na čelu Katoličke crkve, koji žive jedan pored drugog u Vatikanu.

Knjiga Benedikta i Sare dolazi u vreme obnovljenog interesovanja, ali i zabuna, u popularnoj kulturi o prirodi odnosa Franje i Benedikta, zahvaljujući Netfliksovoj (Netflix) drami "Dvojica papa" (The Two Popes), ukazuje AP.

Film zamišlja celodnevni razgovor Benedikta i Franje, pre nego što je Benedikt najavio svoju istorijsku ostavku, navodi AP, ukazujući da se taj sastanak se nikada nije desio i da se njih dvojica nisu poznavala pre nego što je Franja izabran, ali da film uz umetničku slobodu podvlači različite poglede dvojice papa, što je istaknuto i u novoj knjizi.

XS
SM
MD
LG