Dostupni linkovi

Filipini: Vulkan izbacuje paru i pepeo, stanovništvo evakuisano


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Mali vulkan Taal na Filipinima u nedelju je počeo da izbacuje paru, pepeo i manje kamenje zbog čega su evakuisani meštani iz okolnih sela, a vlasti podigle nivo opasnosti.

Zvaničnici su zbog opasnosti od pepela privremeno zatvorili međunarodni aerodrom u Manili.

Filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju saopštio je da je vulkan Taal u provinciji Batangas, 65 kilometara južno od Manile, izbacivao paru i pepeo do jedan kilometar u nebo, uz znake rastuće uznemirenosti poslednjih meseci.

Stručnjaci instituta zabeležili su kretanje magme ka krateru vulkana Taal, jednim od najaktivnijih u zemlji što, prema njihovoj proceni, povećava šanse za erupciju koja bi mogla da se dogodi u roku od nekoliko dana ili nedelja.

Institut je danas podigao opasnost oko Taala za tri stepena na nivo četiri od ukupno pet što ukazuje "da opasna erupcija može da se dogodi u roku od nekoliko sati ili dana", rekao je Renato Solidum, šef instituta. Nivo pet je najviši i oznažava da je opasna erupcija u toku i može da pogodi širu oblast.

Za sada nema izveštaja o povređenim ili zarobljenim turistima u selima oko vulkana ali vlasti su požurile da evakuišu više od 6.000 meštana sa ostrva u sredini jezera gde se nalazi vulkan i još desetine hiljada iz obližnjih mesta uz jezero.

"Pozvali smo ljude u visokorizičnim oblastima, uključujući vulkanskog ostrva da se evakuišu pred moguću opasnu erupciju", rekao je Solidum.

Zbog mnogo pepela u obližnjim kvartovima vlasti su uputile meštane da nose maske.

Vlasti su takođe zabeležile niz manjih zemljotresa.

Javnost je upozorena da ne ide na malo ostrvo u sred jezera gde se nalazi vulkan, a od uprava obližnjih mesta uz jezero zatraženo je da preduzmu mere predostrožnosti i paze na moguću uzburkanost jezera zbog vulkana.

Lokalni i međunarodni letovi prekinuti su na međuarodnom aerodromu u Manili zbog vulkanskog pepela u blizini aerodroma i obližnjih vazdušnih puteva, saopštila je Uprava za civilno vazduhoplovstvo Filipina.

Taal je jedan od najmanjih vulkana na svetu i jedan od oko dvadeset aktivnih vulkana na Filipinima koje se nalaze u okviru takozvanog pojasa vatre, seizmički aktivne oblasti podložne zemljotresima i vulkanskim erupcijama.

Vulkan inače privlači brojne turiste zbog svog slikovitog položaja u sredini jezera.

XS
SM
MD
LG