Dostupni linkovi

Zeman: Rusija da se distancira od sovjetske okupacije Čehoslovačke


Miloš Zeman
Miloš Zeman

Predsednik Češke Miloš Zeman najavio je u nedelju da će proslavu 75. godina od kraja Drugog svetskog rata u maju u Moskvi iskoristiti da kaže predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da Rusija treba da se distancira od sovjetske okupacije Čehoslovačke iz 1968. godine a ne da, kako je kazao, neki ludak u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova savetuje Česima da okupaciju zaborave.

"Mislim da ću upravo Putinu reći da je neki ludak u Ministarstvu spoljnih poslova učinio nešto za šta Rusija treba da se stidi. Kada govorimo o sovjetskoj okupaciji, Rusija treba da se od nje distancira, što je u izvesnoj meri već učinila, a ne da nam savetujemo da je zaboravimo," kazao je danas predsednik Zeman i intervjuu za češki tabloid “Blesk”.

Ruska diplomatija prethodno je kritikovala Češku zbog toga što je češki parlament početkom decembra dodao novi državni praznik, 21. avgust kao Dan sećanja na žrtve sovjetske okupacije iz 1968. godine i u saopštenju je zvanična Moskva optužila Čehe za nedostatak volje da okrenu tu stranicu istorije.

"Nastojanje Praga da se ponovo vraća događajima starim pola veka da ih ubaci u sadašnji politički kontekst, nedostatak volje da okrenu tu stranicu istorije koja muti atmosferu rusko-čeških odnosa teško da će doprineti uspešnom toku bilateralne saradnje", navelo je tada rusko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Predsednik Zeman je prvo ogorčen zbog tog saopštenja zapretio da će bojkotovati proslavu pobede u Drugom svetskom ratu u Moskvi ali je u nedelju kazao da će ići u Moskvu da se žali na tu reakciju lično Putinu, kao što je protestovao svojevremeno kada je u Rusiji objavljen članak sa tezom da bi Česi i Slovaci trebalo da budu zahvalni Sovjetskom Savezu što je sa trupama Varšavskog pakta na zemlju izvršio invaziju i okupirao je.

"Predložio bih (Putinu) da taj, ne verujem da je to bio direktno ministar spoljnih poslova Lavrov, već neki činovnik koji je napravio taj diplomatski gaf napusti svoju funkciju u ministarstvu", rekao je češki predsednik.

Zeman je, međutim, dao za pravo zvaničnoj Moskvi koja protestuje zbog namere lokalnih vlasti u Pragu da sklone sa javnog prostora spomenik sovjetskom maršalu Konjevu koji je redovno meta vandala koji ga polivaju crvenom farbom i ispisuju uvredljive poruke da je ubica.

Iako je maršal Konjev predvodio vojnike Crvene armije koji su oslobađali Čehoslovačku, Česima smeta njegova kasnija uloga u krvavom gušenju mađarske revolucije 1956. godine i navodnoj obaveštajnoj pripremi sovjetske okupacije Čehoslovačke 1968. godine.

"Moj stav je da ne treba premeštati spomenik Konjevu, niti dizati spomenik vlasovcima", kazao je Zeman.

XS
SM
MD
LG