Dostupni linkovi

Preminula glumica Neda Arnerić


Neda Arnerić, fotoarhiv
Neda Arnerić, fotoarhiv

Slavna srpska glumica Neda Arnerić preminula je u Beogradu u 67. godini, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu. Bila je zapažena po brojnim ulogama.

Njen prvi film, "San" iz 1966. godine, napravio je od Nede prvu dečju filmsku zvezdu Jugoslavije. Proslavila se u kultnom film "Ko to tamo peva" gde je tumačila ulogu mlade.

U karijeri dugoj pola veka, Neda Arnerić je ostvarila značajne uloge u filmovima "Višnja na Tašmajdanu", "Užička republika", "Sutjeska", "Valter brani Sarajevo", "Varljivo leto '68" i drugima.

Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka, glumica je i devedesetih doživela veliku slavu - zahvaljujući blokbasteru "Tri karte za Holivud" i televizijskoj seriji "Policajac sa Petlovog brda".

Za ulogu Delfine, u filmu "Ispravi se, Delfina" reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je "Srebrnu arenu" na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada "Carica Teodora" na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Godine 1980. diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju "Atrijum" u Beogradu.

Dobitnica je "Zlatne arene" na Filmskom festivalu u Puli (1988.) za ulogu u filmu "Haloa - Praznik kurvi", reditelja Lordana Zafranovića.

XS
SM
MD
LG