Dostupni linkovi

Mitropolija: Inicijativa dvojice advokata nije usaglašena sa SPC


Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije
Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije

Mitropolija Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori saopštila je da inicijativa Ustavnom sudu Crne Gore za ocenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o slobodi veroispovijesti koju su predala dvojica beogradskih advokata, nije usaglašena niti dogovorena sa crkvom.

"Razumevajući da su brojne odredbe ovog Zakona izazvale veliko uznemirenje stručne javnosti i vernog naroda prvenstveno u Crnoj Gori, ali i šire, i verujući da je u pitanju dobra volja, apelujemo da se ne preduzimaju jednostrane i ishitrene pravne aktivnosti koje samo smućuju javnost i izazivaju zabunu", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Pravni savet će blagovremeno preduzeti sve neophodne pravne aktivnosti u pogledu zaštite ugroženih prava naše Crkve.

"Sve stručnjake i ljude dobre volje koje boli ova najnovija nepravda prema Crkvi pozivamo da svoje predloge, sugestije i ideje dostave Pravnom savetu preko Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Beogradski advokati Milenko i Momir Radić podneli su danas Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocenu saglasnosti Zakona o slobodi veroispovesti sa Ustavom i međunarodnim ugovorima.

Inicijativom, kako su preneli pojedini mediji, traži se od crnogorskog Ustavnog suda da donese odluku kojom će osam odredbi tog Zakona, spornih za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i njene vernike, proglasiti neustavnim i nesaglasnim sa međunarodnim ugovorima.

XS
SM
MD
LG