Dostupni linkovi

Kaplanu dvije godine zatvora zbog prekida izbora u Stocu


Salmir Kaplan
Salmir Kaplan

Opštinski sud u Čapljini izrekao je u petak Salmiru Kaplanu kazna zatvora od dvije godine, Demiru Mahmutćehajiću godina i četiri mjeseca, a Ahmetu Ljuboviću od deset mjeseci, zbog prekida izbornog procesa u Stocu 2016., potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Salmir Kaplan.

Radi se o prvostepenoj presudi.

Osuđenom trojcu izrečene su i novčane kazne i to Kaplanu 1.500 KM (750 eura) koliko i Mahmutćehajiću, a Ljuboviću 1.000 KM (500 eura).

Na izrečene kazne biće uložena i žalba.

Na glavnom pretresu predmeta 17. decembra 2019. godine na Opštinskom sudu u Čapljini je kazano kako su oni nanijeli štetu državi, poremetili odnose u lokalnoj zajednici, udruženo rušili izborni proces i uzimali pravdu u svoje ruke, te je za njih tražena zatvorska kazna.

Prilikom održavanja opštinskih izbora u Bosni I Hercegovini, 2. oktobra 2016., jake policijske snage izašle su na ulice u Stocu, nakon incidenta u kojem je kandidat Inicijative za Stolac za načelnika Opštine Stolac Salmir Kaplan napao predsjednika Opštinske izborne komisije Ivana Perića.

Poslije incidenta sva su biračka mjesta u Stocu zatvorena.

Sedam dana kasnije, 9. oktobra 2016. godine su u Stocu odvojeno boravile delegacije Vlade Republike Hrvatske, te svih nivoa vlasti BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Centralna izborna komisija (CiK) BiH je početkom februara 2017. godine donijela odluku o raspisivanju i održavanju ponovnih izbora u izbornoj jedinici Stolac za načelnika i za Opštinsko vijeće.

Istovremeno, CIK je zbog ometanja i opstruiranja izbornog procesa sa kandidatskih listi uklonio kandidata za načelnika Opštine Stolac Salmira Kaplana te kandidate za Opštinsko vijeće Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Božu Raguža.

Ponovljeni izbori su održani 19. februara 2017., a provedeni su na osnovu istih kandidatskih listi za opštinskog načelnika i listi za opštinsko vijeće, ali bez imena onih kandidata koja su uklonjena na osnovu pravosnažnih i konačnih odluka CIK-

Inicijativa za Stolac je ove izbore bojkotovala.

Na izborima 19. februara 2017. za novog načelnika Stoca je izabran, četvrti put, Stjepan Bošković iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, koji je osvojio 59,55 posto glasova pobijedivši nezavisnog kandidata Matu Komšića, koji je dobio 40,45 posto glasova, podaci su Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

XS
SM
MD
LG