Dostupni linkovi

Vlada Srbije ponudila socijalni program za radnike 'Ikarbusa'


Sindikat radnika fabrike 'Ikarbus' iz Zemuna i predstavnici Ministarstva privrede Srbije postigli su dogovor o socijalnom programu jer od septembra 2019. godine nisu primili nijednu platu, kaže za Radio Slobodna Evropa predsednik Samostalnog sindikata 'Ikarbusa' Dragan Bubić koji je prisustvovao sastanku u Vladi Srbije.

Za sada se još ne zna koliko će radnika biti obuhvaćeno programom. Bubić kaže da je sindikat tražio socijalni program za sve.

“Sigurno znate situaciju, da četiri meseca nismo primili platu i da smo u procesu privatizacije koja predugo traje. Za to vreme mi smo u vakumu. Grad nam je obećao da ćemo za potrebe gradskog prevoza dobiti narudžbinu za proizvodnju autobusa. To se nije dogodilo”, objašnjava Bubić.

Generalni direktor "Ikarbusa" Aleksandar Vićentić u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da je socijalni program jedino rešenje za radnike koji “mesecima nisu dobili ni dinar”.

Podseća da fabrika 'Ikarbus' postoji 97 godina i da je od nekadašnjeg uspešnog proizvođača autobusa danas na korak od zatvaranja. 'Ikarbus', kaže Vićentić sarađuje sa poznatim kompanijama kao što su 'Mercedes' i 'MAN' ali danas od fabrike “niko ništa ne naručuje”.

Zbog loše situacije, samostalni sindikat radnika prvobitno je najavio protest ispred Vlade Srbije za petak, 10. januar.

Međutim, nakon razgovora u Ministarstvu od tog protesta se, naglašavaju u sindikatu, privremeno odustaje.

Fabrika 'Ikarbus' je više od godinu dana u procesu privatizacije. Većinski vlasnik trebalo bi da postane kineska kompanija Yinlong (Jinlong). Kineska kompanija otkupila je dugove 'Ikarbusa' ali se čeka kraj privatizacionog postupka.

U međuvremenu zaposleni su već prošli kroz jedan socijalni program. U trenutku kada je kineska kompanija otkupila dugove u 'Ikarbusu' je bilo 300 zaposlenih. Posle prvog socijalnog programa ostalo ih je 120.

Kako za RSE kaže Dragan Bubić novim socijalnim programom, prva novčana sredstva radnici bi mogli da dobiju najverovatnije u februaru, dok će im dugoročno biti ponuđen otkup staža za 200 evra po godini rada.

XS
SM
MD
LG