Dostupni linkovi

Ćamil Duraković predstavio Deklaraciju o jedinstvu Bošnjaka


Ćamil Duraković
Ćamil Duraković

Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković predstavio je Deklaraciju o stvaranju jedinstva Bošnjaka, na skupu održanom u tom gradu, u četvrtak, 9. januara.

Cilj ove deklaracije je, kako je objasnio Duraković, na tribini nazvanoj “Budućnost Srebrenice”, ostvarivanje jedinstva Bošnjaka kako bi u narednom peridu na čelu opštine bila osoba koja će “Srebrenici vratiti dostojanstvo”.

“Da bi se uspjelo u tome neophodna je podrška domaćih vlasti, ali i međunarodne zajednice”, rekao je Ćamil Duraković, jedan od inicijatora tribine održane u prostorijama Bosanskog kulturnog centra.

Tribinu su organizovali Opštinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA), Opštinski odbor Saveza za bolju budućnost (SBB), Opštinski odbor Stranke za BiH, Opštinski odbor Pokreta demokratske akcije (PDA).

Tribina 'Budućnost Srebrenice' u Bosanskom kulturnom centru
Tribina 'Budućnost Srebrenice' u Bosanskom kulturnom centru

Na tribini je učestvovao i Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je naveo da uprkos svemu grad, u kome je prije 25 godina počinjen genocid, ima budućnost.

“Srebrenica je mjesto gdje je masovno izvršeno kršenje ljudskih prava i genocid, jedini na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata. Stoga je obaveza međunarodne zajednice, ali i svih nas u Bosni i Hercegovini da osiguramo bolju budućnost za Srebrenicu”, kazao je Džaferović.

Na tribini su učestvovali Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Opštine Srebrenica, Edin Ramić, poslanik u Skupštini Republike Srpske, Alija Tabaković, predsjednik Opštinskog odbora SDA i Srebreničani koji žive u Federaciji BiH.

Inicijativa je predstavljena na početku 2020. godine u kojoj se u BiH održavaju redovni lokalni izbori.

Ćamil Duraković, koji je preživio genocid u Srebrenici, bio je na čelu Srebrenice, koja se nalazi na istoku BiH, od 2012. godine, kada je pobijedio na izborima za načelnika Srebrenice, kao nezavisni kandidat.

Tu dužnost je obavljao do oktobra 2016. godine, kada je na izborima za načelnika pobijedio Mladen Grujičić, kao kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke Milorada Dodika.

XS
SM
MD
LG