Dostupni linkovi

Milanović o glasovima u BiH: Kad bih to uzimao osobno, ne bih ni išao tamo


Novoizabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović
Novoizabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović

Novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u utorak, u prvoj izjavi nakon izborne noći, kako je razgovarao sa premijerom Andrejem Plenkovićem i aktualnom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović te drugima iz Hrvatske, Europe i svijeta, koji su mu čestitali na izboru, prenosi agencija Fena.

Milanović, kojeg su novinari dočekali na njegovoj kućnoj adresi, osvrnuo se i na malo glasova koje je dobio u BiH te rekao: "Kad bih ja to uzimao osobno, ne bih nikad ni išao tamo. Ja ću bez obzira na glasove i novac taj posao raditi srčano".

Komentirao je i riječi premijera Plenkovića da će između njih biti "tvrda kohabitacija" rekavši kako ne zna što to znači.

'Rekao sam da ćemo biti najbolji prijatelji koliko je to moguće u politici. Ne znam što to znači tvrda kohabitacija, treba pogledati u Ustav da vidimo što to znači'.

Milanović je rekao da će dati podršku Grabar-Kitarović, odluči li ona nakon dužnosti predsjednice nastaviti diplomatsku karijeru. "Da, hoću. Nije odgovorna ni za kakva kaznena djela i bila je predsjednica", kazao je.

Rekao je kako ga je jučer zvao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan te da nije razgovarao sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

"Nema veze, sve što sam rekao faktografski je točno, radi se o odnosima država, a radit ćemo posao u onoj mjeri u u kojoj to predsjednik smije", pojasnio je.

Što se tiče povratka Titove biste u Ured predsjednika, o čemu se špekulira u javnosti kao jednom od prvih poteza, Milanović je rekao kako o tome uopće ne razmišlja, javlja Hina, prenosi Fena.

Pantovčak nije muzej, hrvatskih predsjednika je bilo četvero prije mene, ovo ranije možemo ići do kralja Tomislava, kazao je.

Pročitajte i ovo:

Kad je riječ o imenovanju savjetnika, kazao je kako će se truditi da to budu najbolji, a u ovom trenutku ne zna hoće li to biti i bivši čelnik SOA-e Dragan Lozančić.

Istaknuo je kako svoj ured nema namjeru razmještati po Hrvatskoj, a o svojim budućih inicijativama prethodno će se konzultirati s vladom.

"Neću ih zaskakati jer ja sam bio s one strane ograde i dobro znam kako to izgleda, kad netko igra prljavo", kazao je

Milanović ne zna još kada će se održati inauguracija te dodaje kako proceduru oko toga vodi njegov tim.

XS
SM
MD
LG