Dostupni linkovi

Evropska komisija o Crnoj Gori: Verska prava, u nadležnosti država


Ilustracija

Regulisanje verskih prava je unutrašnje pitanje svake zemlje i u tom smislu Evropska Unija nema nikakvu nadležnost, poručili su evropski zvaničnici, osvrćući se na poslednja dešavanja na relaciji između Crne Gore i Srbije, nakon usvajanja zakona o slobodi veroispovesti i pravnom statusu verskih zajednica u Podgorici.

Ana Pisonero, portparolka Evropske Komisije, je novinarima izjavila da Evropska Unija pridaje veliki značaj dobrosusedskim odnosima i stvaranju klime koja omogućuje dijalog, “uključujući ovde i sensibilna pitanja poput Zakona o verskim slobodama”.

“Jasno smo stavili do znanja da su sva pitanja verskih sloboda, u nacionalnoj nadležnosti svake zemlje”, poručila je Pisonero.

Ona je poručila da bi ugrožavanje dobrosusedskih odnosa, naročito u zemljama koje pregovoraju o članstvu, moglo uticati na integracijske procese.

“Dobrosusedski odnosi su veoma važni da bi se napredovalo u pregovarčkom procesu za svaku kandidatsku zemlju. Ne želim da komentarišem o konkretnom incidentu, budući da EU nema nikakvu nadležnost oko ovog pitanja. Međutim želeli bismo videti dobre odnose između suseda, I to je ključni uslov za integracijske procese. I naravno ovo indirektno utiče”, poručila je porptarolka Evropske Komisije.

Pisonero je apelovala na mir i odbila da komentariše događaje na terenu niti kako je rekla “političke izjave lidera”.

XS
SM
MD
LG