Dostupni linkovi

Pritvorena novinarka crnogorskog portala Fos media puštena da se brani sa slobode


Ilustracija
Ilustracija

Bivša glavna i odgovorna urednica portala Fos media Anđela Đikanović, koja je objavila lažnu vijest da će "specijalne snage kosovske policije Rosu pomagati crnogorskoj policiji na Badnji dan", što je demantovala crnogorska Vlada, puštena je 6. januara iz pritvora da se brani sa slobode.

Sudija za istragu podgoričkog Osnovnog suda Miladin Pejović ukinuo je pritvor Anđeli Đikanović, koja je od sinoć (5. januara) zbog objavljivanja lažne vijesti a nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici (ODT) bila u pritvoru, zbog krivičnog djela izazivanje panike i nereda.

Đikanović je 5. januara uhapšena i sa lisicama na rukama privedena u tužilaštvo zbog objavljivanja teksta pod naslovom "FOS otkriva: Pripadnici Rosu nalaze se na raspolaganju Crnoj Gori za Badnj dan".

Nakon objavljivanja teksta o tome "da će oko 250 pripadnika specijalne kosovske jedinice stajati na raspolaganju crnogorskim bezbjednosnim organima na dan okupljanja u Podgorici" odmah je reagovala crnogorska Vlada i demantovala ovu informaciju.

"Ova lažna informacija ima za cilj da uznemiri javnost i izazove nerede. Vlada traži od Tužilaštva da hitno reaguje", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore na Tviter profilu.

Novinarka Đikanović je poslije Vladinog saopštenja povukla objavljenu informaciju sa portala i izvinila se za objavljivanje lažne vijesti, objašnjavajući da joj objavljivanjem teksta cilj nije bilo izazivanje panike i nerede već objektivno informisanje javnosti.

Đikanović je u tužilaštvu negirala krivicu, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) njen advokat Miloš Vuksanović i objasnio da je Đikanović odbila da tužilaštvu oda izvor koji joj je dao tu informaciju. Advokat Vuksanović je kazao da je uložio žalbu na odluku Tužilaštva koje je Đikanović odredilo zadržavanje do 72 sata da ne bi ponovila djelo. Vuksanović je kazao da je Đikanović dala otkaz u mediju I u žalbi naveo da se u radnjama Đikanovićeve "nije stekao niti jedan bitan elemenat bića krivičnog djela izazivanje panike i nereda".

Dio novinarskih udruženja protestovalo je zbog hapšenja novinarke Đikanović, među njima i Društvo profesionalnih novinara Crne Gore.

"Posljedice za ozbiljnu profesionalnu grešku i kršenje etičkog kodeksa novinara, Đikanovićeva već snosi, jer je dala otkaz na dužnost glavne urednice. Time je i formalno i faktički, otklonila i mogućnost da takvu grešku ponovi, što eliminiše ključni razlog tužilaštva da je drži u pritvoru. Apelujemo na sve medije i novinare u Crnoj Gori da u ovim danima tenzija rade profesionalno i isključivo u javnom interesu, kako bi doprinijeli objektivnom informisanju građana", navodi se u protestu koji je potpisala Milka Tadić Mijović iz Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore.

I glavni odbor Sindikata medija Crne Gore zahtijeva da se novinarka FOS media, Anđela Đikanović odmah pusti na slobodu i da joj se omogući da se od svih eventualnih optužbi brani sa slobode.

Advokat Vuksanović je kazao da je za krivično djelo koje se stavlja na teret novinarki Đikanović zaprijećena kazna do tri godine zatvora.

Povodom hapšenja i zadržavanja u pritvoru Anđele Đikanović oglasile su se međunarodne novinarske organizacije.

"Uprkos objavljivanju lažne vijesti, hapšenje novinara ne može biti opravdano", napisali su Reporteri bez granica na svom Tviter nalogu i zatražili da se Đikanović što prije oslobodi, te da se obezbijedi pogodna atmosferu za rad novinara.

Hapšenje i pritvaranje novinarke Đikanović osudila je i Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope (MAJE) i zatražila od crnogorskih institucija da je hitno puste na slobodu.

XS
SM
MD
LG