Dostupni linkovi

Tramp prijeti Iraku sankcijama ako američke trupe budu protjerane


Američki predsjednik Donald Tramp
Američki predsjednik Donald Tramp

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je Iraku žestokim sankcijama u slučaju da ne vrati milijarde dolara za zračnu bazu u kojoj se nalaze američke trupe.

"Imamo izuzetno skupu zračnu bazu koja je tamo. Izgradnja je koštala milijarde dolara, mnogo prije mog mandata. Ne odlazimo ako nam ne daju novac za zračnu bazu", rekao je Tramp.

Prvi čovjek SAD-a je istakao da je njegova zemlja spremna na akciju i da je spremna uvesti rigoroznije mjere i sankcije od onih koje su već na snazi protiv Teherana, prenosi BBC.

"Ako od nas zatraže da odemo, ako to ne učinimo na vrlo prijateljskoj osnovi, naplatit ćemo im sankcije kao što nikad ranije nisu vidjeli. Učinit ćemo da iranske sankcije izgledaju pomalo slabo u poređenju s onim koje bismo uveli Iraku", dodao je.

Trampovo oštro upozorenje Iraku dolazi nakon što su irački poslanici usvojili rezoluciju te zatražili od iračke vlade da istjera strane trupe tako što će otkazati zahtjev za vojnu pomoć od koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Ova odluka donesena je nakon što su američke snage u napadu bespilotnim letjelicama u Bagdadu usmrtile vrhovnog iranskog generala Kasema Sulejmanija.

XS
SM
MD
LG