Dostupni linkovi

Crna Gora odbila notu Ministarstva spoljnih poslova Srbije


Sa prvih demonstracija održanih u Beogradu noći usvajanja Zakona o slobodi vjerispovjesti u Skupštini Crne Gore, 27. decembra 2019.
Sa prvih demonstracija održanih u Beogradu noći usvajanja Zakona o slobodi vjerispovjesti u Skupštini Crne Gore, 27. decembra 2019.

Otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u Beogradu je odbio da primi notu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, u skladu sa instrukcijom crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

U noti srpskog ministarstva se izražava najoštriji protest povodom „navoda crnogorskih zvaničnika da je Srbija odgovorna za krizu u Crnoj Gori, kao i da Srbija svojim postupcima i politikom ugrožava nezavisnost Crne Gore“.

“Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odlučno odbacuje neodgovorne izjave crnogorskih zvaničnika kojima se dodatno ugrožava stabilnost regiona, budući da ovakve i slične izjave ne doprinose miru, kao ni razvoju bilateralnih odnosa dve države, već pogoduju onima koji žele da naruše naše međusobne odnose”, objavljeno je na internet stranici tog resora Vlade Srbije.

U saopštenju je istaknuto da Srbija nijednim svojim potezom nije izazvala krizu u Crnoj Gori, već je uzrok krize stupanje na snagu Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojen u toj državi krajem 2019. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da se zalaže da se sva otvorena pitanja mogu i trebaju rješavati isključivo dijalogom i najoštrije osudilo pokušaj paljenja zastave Crne Gore na Ambasadi Crne Gore u Beogradu”, zaključeno je u saopštenju.

Potez Ministarstva u Beogradu usledio je nekoliko sati nakon što je srpski ambasador u Podgorici Vladimir Božović odbio da primi protestno pismo Crne Gore.

Od noći usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, te posle incidenata zabeležnih u Skupštini Crne Gore, u toj državi, Srbiji i BiH entitetu Republici Srpskoj održavaju se protesti podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

Za SPC sporna je pre svega formulacija iz Zakona po kojoj će "svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i biće upisani kao kulturno blago".

XS
SM
MD
LG