Dostupni linkovi

Austrijski desno-zeleni eksperiment


Lider Austrijske narodne partije Sebastijan Kurc i lider Zelenih Verner Kogler
Lider Austrijske narodne partije Sebastijan Kurc i lider Zelenih Verner Kogler

Konzervativci i Zeleni prvi put su napravili vladajuću koaliciju u Austriji. Pitanja koja razdvajaju dve stranke mogla bi biti stalni izvor tenzija u vladi, ali ako koalicija uspe, mogla bi biti model za ostale evropske zemlje, posebno posle rasta zabrinutosti za pitanja životne sredine.

Savez austrijskih konzervativaca i Zelenih, iako neugodna koalicija s mogućnošću stalnih trvenja, mogao bi biti model za ostale evropske zemlje u kojima su zelene stranke ostvarile političke dobitke sa zabrinutošću glasača za pitanja zaštite životne sredine i klimatskih promena, pišu svetski mediji.

Tvrda politika prema migracijama i ustupci Zelenima

Povratkom na vlast 33-godišnji lider konzervativaca Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) će vratiti titulu najmlađeg šefa vlade koju sada drži finska premijerka Sana Martin (Sanna) stara 34 godine, dok će nova koalicija omogućiti Zelenima da prvi put uđu u austrijsku vladu, ukazuje Asošiejtid pres (Associated Press).

Dogovor o novoj vladi, kako navodi AP, kombinuje obećanja za delovanje protiv klimatskih promena i poboljšanu transparentnost vlade i administracije, što su prioriteti Zelenih, sa smanjenjem poreskih opterećenja i tvrdom politikom prema imigraciji koja je obeležje Narodne partije pod Kurcom.

Kurc je naglasio da migranti treba da budu vraćani u "bezbedne zemlje porekla, treće zemlje ili tranzitne zemlje ako su bezbedne", insistirajući da su propali napori za raspodelu migranata unutar Evropske unije.

Nova koalicija je obrazovana posle vanrednih izbora u septembru na kojima su konzervativci osvojili 37 odsto glasova, dok je njihov pređašnji koalicioni partner Slobodarska partija osvojio 16 odsto sa znatnim padom u odnosu na prethodne izbore. Socijaldemokrate su dobile 16 odsto, takođe manje glasova nego ranije, a Zeleni su, s velikim porastom, osvojili 14 odsto glasova.

Izbori su usledili posle kraha koalicije Narodne partije i krajnje desne Slobodarske partije pošto je objavljen video na kojima je njen lider nudio povoljne ugovore ženi koja se predstavljala kao nećaka ruskog oligarha.

Kurc će biti kancelar, dok će lider Zelenih Verner Kogler (Werner) biti vicekancelar. Narodna partija imaće 10 ministara, a Zeleni tri i, prema Kurcovim rečima, u vladi će biti više žena nego muškaraca

'Najbolje od dva sveta'

Mada je lider konzervativaca opisao dogovor njegove Narodne partije i Zelenih kao "najbolje od dva sveta", predviđene mere bi mogle bi biti izvor sporenja u novoj vladi, ukazuje Rojters (Reuters).

Dogovor sadrži mere koje su deo tvrdog stava konzervativaca prema imigraciji, koje imaju za cilj da udovolje njihovoj biračkoj bazi, kao i razočaranim bivšim pristalicama krajnje desnice s kojima je Narodna partija bila u koaliciji do maja, ističe Rojters, dodajući da takođe sadrži ustupke zahtevima Zelenih, poput povećanja nameta za avionske letove.

Među dogovorenim merama je zabrana devojčicama mlađim od 14 godina da nose marame za glave u školama, dok je prethodno granica bila 10 godina, kao i preventivni pritvori za potencijalno opasne pojedince, čak i ako nisu počinili krivično delo.

Pristalice Zelenih, ocenjuje Rojters, teško će progutati takve mere. Koalicioni dogovor tek treba da usvoji izvršno telo Zelenih u subotu. Mada je malo verovatno da će dogovor o vladi biti blokiran, pitanja imigracije i bezbednosti će verovatno biti stalni izvori trvenja, zaključuje agencija.

Prva koalicija konzervativca i Zelenih u Austriji ima za cilj da ostvari karbonsku neutralnost do 2040. godine, 10 godine pre ciljanog datuma u Evropskoj uniji, ukazuje agencija Frans pres (Agence France-Presse)

Program vlade takođe predviđa da u Austriji do 2030. godine sva energije treba da dolazi iz obnovljivih izvora.

Nova vlada konzervativaca i Zelenih, ističe AFP, usledila je pošto su pitanja životne sredine u septembru zamenila imigraciju kao pitanje koje predstavlja najveću brigu glasača.

Povodom dogovora o novoj vladi, bečki Kurir piše "Utanačen istorijski dogovor", dok je levo orijentisani Standard opisao koaliciju kao "smeo eksperiment" i "političku avanturu". Ipak, ukazuje AFP, novine pišu da koalicija nosi pečat konzervativaca, s ocenom tabloida Osterajh (Oesterreich) da je Narodna partija "moćna kao nikada pre".

Inspiracija za ostatak Evrope

Dogovor austrijskih konzervativaca i Zelenih mogao bi inspirisati slične saveze širom Evrope, gde stranke desnog centra na vlasti nastoje da iskoriste porast interesovanja glasača za pitanja životne sredine da odbiju pobunu koju predvode populistički rivali, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Narodna partija i Zeleni su najavili savez kao brak liberalnih ekonomskih reformi s poreskim rezovima i nove ekološke politike koju, kako ukazuje Volstrit džurnal, pokreće popularni pokret u Evropi sa zahtevom da se deluje protiv klimatskih promena.

Očekuje se da će nova vlada sprovoditi reformski program koji bi mogao izvršiti pritisak na evropske lidere poput nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je kritikovan kod kuće da nije rešavala brige glasača za pitanja povezana s klimom, ističe list.

Stotine hiljada ljudi izašli su na ulice u Nemačkoj i ostatku Evrope tražeći mere protiv klimatskih promena prošle godine u kojoj su zelene stanke u Nemačkoj, Austriji i druge zabeležile rekordan rast, navodi Volstrit džurnal, dodajući da bi u Nemačkoj, prema anketama, svaka održiva koalicija morala uključiti savez demohrišćana Angele Merkel i zelenih.

Neugodni savez bez mnogo saglasnosti

Ako koalicija austrijskih konzervativaca i Zelenih bude uspela, mogla bi postaviti primer za ostale evropske države, u kojima su zelene partije izgleda spremne da uđu u vladajuće koalicije, ukazuje Njujork tajms (The New York Times), ali i ističe da će malo verovatni partneri biti u neugodnom savezu bez saglasnosti o mnogim važnim pitanjima, posebno u vezi s imigracijom.

Posle vanrednih izbora u septembru, nije bilo jasno da li će Kurc oživeti politički skupu koaliciju s krajnjom desnicom ili se okrenuti ka svojim ideološkim protivnicima Zelenima. Kurc je, ukazuje list na ocene stručnjak, mogao ići u novu koaliciju s krajnom desnicom ili socijaldemokratama, ali su obe te stranke u dubokim krizama i nisu veoma pouzdane.

Zaokretom ka Zelenima, Kurc izgleda namerava da pokaže spremnost na ideološke kompromise potrebne za stabilnu vladu. S druge strane, ističe Njujork tajms, za Zelene koalicija predstavlja šansu da pokažu da su sposobni da vladaju s establišmentskom konzervativnom partijom na nacionalnom nivou, ali će biti i test njihove fleksibilnosti i da li mogu raditi s Kurcom s kojim su u raskoraku po svemu od imigracija do ekonomske politike.

Širom Evrope, zeleni su osnaženi nedavnim rastom podrške po pitanjima kao što su klimatske promene, ali i kolapsom tradicionalnih socijaldemokratskih partija, ocenjuje list, ističući da bi nova austrijska vlada mogla da se pokaže kao vesnik, posebno za Nemačku, gde se već razgovara o formiranju slične koalicije posle sledećih izbora koji bi trebalo da se održe 2021.

Ovo neće biti prvi put da zeleni uđu u neku vladajuću koaliciju u Evropi, ukazuje Njujork tajms, navodeći da su već bili u vlasti u Finskoj, Češkoj, Irskoj, kao i u Nemačkoj kada su bili u vladi sa socijaldemokratama od 1998. do 2005. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG