Dostupni linkovi

Grčka, Kipar i Izrael potpisali ugovor o izgradnji plinovoda


Gradnja plinovoda, ilustracija
Gradnja plinovoda, ilustracija

Grčka, Kipar i Izrael potpisali su sporazum o izgradnji plinovoda dugog 1900 kilometara „EastMed“ od istočnog Sredozemlja do Evrope usprkos protivljenju Turske tom sporazumu.

Iako se Turska protivi projektu, zemlje nastoje do 2022. godine donijeti konačnu odluku o ulaganju, a plinovod bi trebao biti završen do 2025. godine kako bi se pomoglo diverzifikaciji energetskih izvora u Evropi, prenosi Reuters.

Grčki premijer Kiriakos Mitsotakis, kiparski predsjednik Nicos Anastasiadis i izraelski premijer Benjamin Netanyahu prisustvovali su ceremoniji potpisivanja sporazuma u Atini.

"Ovo je vrlo važan energetski projekt koji je kruna vrlo važne trostrane energetske suradnje, ali i saradnje na drugim područjima", rekao je Mitsotakis.

Plinovod dužine 2000 kilometara isporučivat će godišnje između devet i 12 milijardi kubnih metara plina iz Izraela i Kipra u Grčku, a potom u Italiju i druge zemlje jugoistočne Evrope.

Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy rekao je da svaki projekt koji ignoriše prava Turske i Turaka sa Kipra nad prirodnim resursima na istoku Mediterana neće uspjeti.

"Najekonomičnija i najsigurnija ruta za korištenje prirodnih resursa u istočnom Mediteranu i njihova isporuka na tržišta u Evropi, uključujući našu zemlju, je Turska", rekao je u izjavi u četvrtak.

Projekt plinovoda u vlasništvu je IGI Poseidon, zajedničkog projekta grčke gasne kompanije DEPA i talijanske energetske grupe Edison.

XS
SM
MD
LG