Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane tužit će Vojni sindikat Srbije


Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije
Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije

Ministarstvo odbrane Srbije odbacilo je optužbe Vojnog sindikata na račun ministra odbrane Aleksandra Vulina i najavilo tužbu protiv Vojnog sindikata.

"Ministarstvo odbrane moraće da protiv predstavnika Vojnog sindikata podnese tužbu i tako im omogući da na sudu dokažu svoje neosnovane optužbe," navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Srbije nakon što je Vojni sindikat tužio Aleksandra Vulina, ministra odbrane.

"Vojni sindikat Srbije nastavlja sa pokušajima da politički motivisanim neistinama i napadima na pripadnike Ministarstva odbrane nanese štetu visokom ugledu koje Ministarstvo odbrane ima u javnosti, posebno u godini kada beleži izuzetne uspehe u jačanju Vojske Srbije i poboljšanju materijalnog položaja svih pripadnika", navodi se u saopćenju Ministarstva.

Vojni sindikat Srbije je, naime, tužio ministra odbrane Aleksandra Vulina zato što je "krajem 2019. godine, nezakonito i protivno međunarodnom pravu doneo rešenje kojim odbija zahtev Vojnog sindikata za priznavanje reprezentativnosti kod poslodavca".

U odgovoru Ministarstva odbrane navedeno je pojašnjenje.

"U postupku je utvrđeno da Vojni sindikat Srbije od pet uslova za reprezentativnost ne ispunjava jedan, a potrebno je da sindikat po zakonu ispunjava kumulativno svih pet uslova kako bi se pozitivno rešio njihov zahtev. Naime, utvrđeno je da sindikat nije organizovan i ne deluje na principu slobode sindikalnog organizovanja."

Dodaju da je ovaj "napad na Ministarstvo odbrane...deo političkog angažmana i samopromocije predsednika Vojnog sindikata Novice Antića."

Iz Vojnog sindikata, sa druge strane, saopćili su da je ministar odbrane "nezakonito, jednostrano i bez znanja sindikata kao stranke u postupku, doneo rešenje kojim poništava rešenje kojim je Vojnom sindikatu Srbije još 2015. godine utvrđena reprezentativnost".

Iz Ministarstva odbrane zaključuju kako je "nadležno tužilaštvo odbacilo sve prijave koje su predstavnici Vojnog sindikata Srbije podnosili protiv ministra Vulina pa je pozivanje sindikata na to da im je reprezentativnost uskraćena jer ukazuju na navodne nepravilnosti potpuno neosnovano."

XS
SM
MD
LG