Dostupni linkovi

Posljednji sati 2019. u Hong Kongu uz proteste i hapšenja


Policija rastjeruje demonstrante, arhivska fotografija

Hiljade demonstranata blokirali su jednu od glavnih cesta Hong Konga u novogodišnjoj noći nakon što su formirali ljudske lance kroz grad i marširali trgovačkim centrima, pozivajući ljude da ne odustaju od borbe za demokratiju 2020. godine.

Demonstranti su se razišli kada je policija došla očistiti put objekata poput kišobrana, uličnog namještaja i metalnih konstrukcija praznične rasvjete, ali su zatim zauzeli druge dijelove puta. Najmanje jedna osoba je uhapšena, prenosi Reuters.

Vlasti su otkazale popularni vatromet u ponoć prvi put nakon deset godina, pozivajući se na brigu za sigurnost. Umjesto toga planirana je "Simfonija svjetla" koja uključuje projekcije na najvišim neboderima u gradu nakon odbrojavanja do ponoći.

"Ove godine vatrometa nema, ali vjerovatno će negdje biti suzavca", rekao je 25-godišnji IT radnik Sam. "Za nas to nije baš Nova godina. Moramo se odupirati svaki dan."

Wong, 22-godišnji fotograf koji je dao samo svoje prezime, rekao je da mu se ne slavi Nova godina.

"Ne mogu čak ni da proslavim svoj rođendan. Odlučio sam da stojim ovdje jer bar malo možemo da skandiramo i osjećam se kao da sam s porodicom", rekao je.

Desetine demonstranata ranije su položili cvijeće na metro stanici Prince Edward, što je poprište nekih od najnasilnijih sukoba s policijom proteklog ljeta.

Protesti su počeli u junu kao odgovor na sada već povučeni prijedlog zakona koji bi omogućio izručenje kontinentalnoj Kini, gdje sudove kontroliše Komunistička partija, a kasnije su se razvili u proteste kojima se traže veće demokratske slobode. i evoluirali su u širi prodemokratski pokret.

U novogodišnjoj video poruci, šefica Vlade Hong Konga Carrie Lam rekla je da je više od šest mjeseci nemira u azijskom finansijskom centru uzrokovalo tugu, tjeskobu, razočarenje i bijes.

"Krenimo u 2020. s novom odlukom da vratimo red i harmoniju u društvu. Tako da možemo ponovo početi zajedno," rekla je Lam.

XS
SM
MD
LG