Dostupni linkovi

Vučić o apelu intelektualaca: Srbija je uvek kriva za sve


Mi smo braća i ne bi smelo nikada da dođe do sukoba: Aleksandar Vučić
Mi smo braća i ne bi smelo nikada da dođe do sukoba: Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je u ponedeljak da apel stotinak intelektualaca iz bivše Jugoslavije kojim se osuđuje pritisak Srbije na Crnu Goru povodom Zakona o slobodi veroispovesti, nema veze sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem već sa stavom da je Srbija uvek i za sve kriva.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Vučić je rekao da Beograd nema nikakvu krivicu za trenutna dešavanja u Crnoj Gori jer ni na koji način nije učestvovao u donošenju spornog zakona već je samo izražavao brigu za položaj Srba i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u toj zemlji.

"Važno je da se stvari smiruju a ne da se tenzije podižu. Mi smo braća i ne bi smelo nikada da dođe do sukoba. Želim da ne dolivam ulje na vatru i da ne kvarimo odnose sa Crnom Gorom", kazao je predsednik Srbije.

Najavio je da će sa patrijarhom Irinejem u utorak razgovarati o položaju SPC u Crnoj Gori i o mogućem formiranju komisija koje će sa pravnog aspekta pokrenuti to pitanje pred različitim međunarodnim organizacijama.

Više od 80 intelektualaca s prostora bivše Jugoslavije ranije u ponedeljak se apelom obratilo međunarodnoj javnosti od koje traži da osudi "političku, crkvenu i medijsku kampanju" iz Beograda kojom se "ugrožavaju mir i stalbilnost" u Crnoj Gori i regionu.

Nakon izglasavanja Zakona o slobodi veroispovisti u Skupštini Crne Gore, usledili su višednevni incidenti širom te zemlje, a crnogorski premijer Duško Marković i direktor Uprave policije Veselin Veljović izjavili su da napadi na policijske službenike neće ostati nekažnjeni.

XS
SM
MD
LG