Dostupni linkovi

Izetbegović: Za BiH 2019. bila godina zastoja, ali nije protraćena


Bakir Izetbegović

Godina na izmaku, bila je godina zastoja, kriza i blokada, ocjenio je u ponedjeljak u Sarajevu na novogodišnjoj konferenciji za medije Stranke Demokratske Akcije (SDA), predsjednik te partije Bakir Izetbegović.

“Međutim, taj krug nismo prošli bez razloga, niti je 2019. godina protraćena uzalud, bez rezultata. Nju nisu, kako se kolokvijalno kaže, „pojeli skakavci“”, odmah je dodao.

Prema njegovim riječima, bez obzira na sve zastoje, u 2019 godini je odbranjen ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, vladavina zakona, te strateški ciljevi integriranja BiH u Evropsku uniju (EU) i NATO savez.

“Odbranjen je i bazični demokratski princip poštovanja volje birača u sklapanju postizbornih koalicija. Sve navedeno je bilo napadnuto i dovedeno u pitanje. Vratili smo se na tačku na kojoj smo bili na početku 2019., ali smo stvari i odnose ovaj put postavili na pravi način, resetirali postavke, vratili ih na ispravan kolosijek”, kazao je Izetbegović.

Govorio je i o Programu reformi koji je BIH poslala u Brisel, a kojim kako je rekao nisu zadovoljni samo opozicija u Republici Srpskoj (RS) i u Federaciji BIH.

“Dakle – to je modifikacija ANP-a s kojom su zadovoljni članovi Predsjedništva BiH, zadovoljni ambasadori Kvinte predvođeni sa SAD, zadovoljan NATO štab u Briselu. Zadovoljni građani BiH, kojima je preko glave krize i napetosti u zemlji”, objasnio je Izetbegović.

Dodao je da je nemoguće ignorisati postojanje snažnog bloka građanskih stranaka u BiH, i birača koje se ne žele svrstati u tronacionalnu podjelu.

“Njihovo pravo je podržano nizom presuda Evropskog suda za ljudska prava i Mišljenjem Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Hrvatska Demokratska Zajednica (HDZ) treba prihvatiti postojanje građanski opredjeljenih Bosanaca i Hercegovaca, prestati sa pokušajima da se oni uguraju u neku bošnjačku kvotu, i popraviti odnose sa njihovim predstavnicima. Ovo je jedini put, živimo zajedeno i uzalud se pretvarati da jedni druge ne vidimo”, ocjenio je Izetbegović.

‘Vrijeme za izbore u Mostaru’

Kazao je da je vrijeme je da se u Mostaru dese izbori, i da je SDA je spremna učestvovati u intenzivnim pregovorima na ovu temu, ali kako je dodao, nije spremna mostarske Bošnjake prisiljavati da prihvate rješenja koja im ne odgovaraju.

Podsjetio je kako se kroz čitavu proteklu godinu vodila se borba za očuvanje istine o ratnim događanjima, protiv relativizacije i izjednačavanja strana.

“Dobili SNSD-ove i HNS-ove deklaracije kojima se odbacuju presude UN-ovog Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, nastavilo se sa negiranjem genocida, Vlada RS je formirala vlastitu komisiju za „istinu o Srebrenici“, Sveučilište u Zagrebu je organizovalo predavanje osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, u Banja Luci je otkrivena bista ratnom zločincu Nikoli Koljeviću, predsjednica Hrvatske je odala počast presuđenom ratnom zločincu Praljku”, naveo je Izetbegović.

‘Političke krize i blokade’

Kazao je kako je stranka na čijem je čelu kroz čitavu proteklu godinu vodila borbu za potvrdu osnovnog demokratskog principa po kom vlast treba uspostaviti poštujući izbornu volju birača.

“SDA, izborni pobjednik na državnom nivou, na nivou Federacije BiH i u svim kantonima sa bošnjačkom većinom, osim Tuzlanskog kantona, se postizbornim inženjeringom pokušao iskorijeniti iz strukture vlasti. U 14-mjesečnom, bespotrebnom hrvanju su zatim, jedna po jedna, gubile dah i poziciju koju su privremeno zauzele, političke stranke koje su odbile pruženu ruku SDA”, rekao je Izetbegović osvrćući se posebno na vlast formirmiranu na nivou Kantona Sarajevo u kojoj nije učestvovala SDA.

Tako je, kazao kako, je najtvrđi orah bila koalicija „Šestorke“ u Sarajevu iza koje je, “iz sebi znanih razloga, snažno stajala međunarodna zajednica”.

“Bila je neophodna godina dana da dvojac Forto-Konaković ispiše zadaću, i dobije negativnu ocjenu partnera i javnosti. U tih dvanaest mjeseci nije prošao ni jedan mjesec bez većeg gafa i promašaja”, rekao je predsjednik SDA.

On je ustvrdio i da iako su 2019 obilježile politička kriza i blokade, da one nisu zaustavile napredak BiH na njenom evropskom putu.

“U 2020 godini možemo postići Status kandidata za članstvo u EU ukoliko dovršimo formiranje kompletne strukture zakonodavne i izvršne vlasti, dakle i nivo Federacije BiH, stvorimo pretpostavke za održavanje Izbora u Mostaru i usvojimo Nacionalni program za preuzimanje Pravne stečevine EU”, optimisltičan je Izetbegović.

XS
SM
MD
LG