Dostupni linkovi

Saudijska Arabija: Više od 200 ljudi uhapšeno zbog nepristojnosti


Ilustracija
Ilustracija

Više od 200 osoba uhapšeno je poslednjih dana u Saudijskoj Arabiji zbog "nepristojnosti" i "zlostavljanja", što je prva kampanja te vrste od ublažavanja društvenih normi u toj veoma konzervativnoj zemlji.

Oko 120 muškaraca i žena uhapšeno je prošle nedelje zbog "neprikladne odeće", navela je policija u Rijadu i dodala da su uhapšeni dobili odgovarajuće kazne, ne precizirajući kakve.

Najmanje 88 osoba uhapšeno je poslednjih dana zbog "zlostavljanja", navela je policija u drugom saopštenju.

Hapšenja su usledila posle žalbe nekoliko žena na društvenim mrežama koje su navele da su bile zlostavljene tokom festivala elektronske muzike održanog početkom decembra u blizini Rijada.

To je prva kampanja te vrste od kada je saudijski princ prestolonaslednik Muhamed bin Salman počeo da ublažava neke društvene norme.

Njegova politika je dovela do ponovnog otvaranja bioskopa, odobrenja da žene voze automobile, kao i do organizovanja koncerata i raznih sportskih dešavanja. To su pozdravili Saudijci posebno oni mlađi, do 30 godina.

Međutim, muškarci i žene treba da izbegavaju suviše "usku odeću" ili suviše "prisne gestove" na javnim mestima, dok žene moraju odećom da prekriju kolena i ramena, navodi se u propisima o pristojnosti.

XS
SM
MD
LG