Dostupni linkovi

Godina se završava, ali ne i ruski doping skandal


Hoće li Rusija biti ostavljena na sportskom ledu 2020. godine?
Hoće li Rusija biti ostavljena na sportskom ledu 2020. godine?

Dok se svijet veseli Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju, čini se da će tim Rusije ostati po strani. No, borba još nije gotova.

Iako su se olujni oblaci još jednom nadvili nad budućnošću ruskog sporta, sportistima u zemlji je rečeno da se pripreme za najbolje – čak i kada je ono najgore izgledalo neizbježno, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Ne bi trebalo brinuti hoće li oni učestvovati na takmičenjima", rekao je ministar sporta Pavel Kolobkov zvaničnicima ruskih sportskih saveza 27. novembra. "Oni će se takmičiti pod ruskom zastavom noseći našu nacionalnu opremu s našim simbolima."

Strijepnja je bila velika poslije petogodišnjeg nastojanja Rusije da se “opere” nakon stroge presude Svjetske antidoping agencije (WADA) o velikom skandalu o prevarama koja je nagovijestila da je moguć novi kurs u kaznenim mjerama.

Otkrivanje doping programa kojeg je država sponzorisala i napori u zataškavanju, već su bacili mrlju na ruski nastup na Zimskim olimplijskim igrama 2014. u Sočiju i gurnuli njene timove na margine olimpijskih takmičenja u Riju 2016. i Pjongčangu 2018. godine, među ostalim velikim sportskim takmičenjima.

Skandal koji je uključivao manipulisanje podacima doping testova, tajne izmjene uzoraka urina i korupciju na najvišim nivoima vlasti značio je da oni koji su stekli pravo na nadmetanja mogu to učiniti pod drugom zastavom - kao neutralni sportisti pod nedeskriptiranim logotipom AOR, odnosno kao Olimpijski sportaš iz Rusije.

Nakon tih neprilika, 2019. je za Rusiju krenula obećavajuće. Uprkos propuštenim rokovima, WADA je u januaru napokon dobila ono što je dugo tražila: pristup uzorcima krvi i kompjuterskoj bazi podataka pohranjenoj u državnoj laboratoriji za testiranje u Moskvi. Razvoj koji bi istražiocima omogućio da uporede bazu podataka s onom koju je pružio bivši šef laboratorije i uzbunjivač u ovom doping skandalu Grigorij Rodčenkov, potaknuo je WADA da pohvali suradnju koju dobiva od Rusije, posebno novonastalu Rusku antidoping agenciju (RUSADA).

Grigorij Rodčenkov je za Kremlj prikladan žrtveni jarac
Grigorij Rodčenkov je za Kremlj prikladan žrtveni jarac

Postojale su velike nade da je Moskva učinila dovoljno da se ruski tim vrati na sportska igrališta.

'Očito kršenje'

Ali su brzo došle loše vijesti. Prvo, suspenzija ruskog tima potvrđena je uoči Svjetskog prvenstva u atletici u Dohi u jesen 2019. A uoči predstojećih Olimpijskih igara 2020. u Tokiju, WADA-in Odbor za procjenu usaglašenosti u novembru je preporučio novi krug kaznenih mjera.

Čekić je lupio 9. decembra kada je Izvršni odbor WADA-e usvojio preporuke i zabranio Rusiji da se takmiči ne samo na Olimpijskim igrama u Tokiju, već i na svim velikim sportskim događajima u naredne četiri godine.

"Predugo je ruski doping ometao čisti sport. Očiti prekršaj ruskih vlasti ponovo uspostavljenih RUSADA-inih uslova... zahtijevao je snažan odgovor", rekao je predsjednik WADA-e Kreg Ridi (Craig Reedie), najavljujući odluku 9. decembra.

"Rusiji je pružena svaka prilika da dovede svoju kuću u red i pridruži se globalnoj antidoping zajednici za dobrobit svojih sportaša i integritet sporta, ali umjesto toga odlučila je nastaviti sa stavom obmane i negiranja", dodao je Ridi.

Predsjednik WADA-e Kreg Ridi održao je govor na Svjetskoj konferenciji o dopingu u sportu u Katovicama, Poljska, 7. novembra
Predsjednik WADA-e Kreg Ridi održao je govor na Svjetskoj konferenciji o dopingu u sportu u Katovicama, Poljska, 7. novembra

Neće biti pjevanja nacionalne himne. Nema nošenja nacionalne opreme. Nema organizovanja, pa čak ni konkurisanja za organizovanje velikih sportskih takmičenja. A za RUSADA je, iako joj je još uvijek dozvoljeno djelovati i iako se smatra ključnom za napor u demontiranju ruskog doping programa, proglašeno da ne postupa u skladu sa Svjetskim antidoping kodeksom i uslovima njenog kontroverznog vraćanja u 2018. godini.

Uprkos uvjerenjima ministra sporta Kolobkova, sadašnji i bivši ruski sportisti bili su veoma zabrinuti.

'Puno pitanja'

Skakačica u vis Marija Lasickene, koja je kao neutralna sportiskinja osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu u atletici 2015., 2017. i 2019., izrazila je frustraciju ruskim sportskim vlastima u otvorenom pismu koje je objavila ruska web stranica "Chempionat" (Prvenstvo).

"Oduzeta mi je ruska zastava krajem 2015. I biće konačno vraćena, najvjerojatnije, tek 2024. godine", uzvratila je Lasickene.

"Nisam sudac ili izvršilac koji može izreći presudu ili izreći kaznu krivcu: sportistkinja sam koja ima puno pitanja", napisala je. "Zašto naši sportaši i dalje sistemski koriste zabranjene supstance, zašto treneri uhvaćeni u dopingu i dalje rade nekažnjeno i zašto naši birokratski šefovi i dalje lažiraju službene dokumente?"

Skakačica u vis Marija Lasickene dobila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u atletici na zatvorenom 2019. u Glasgovu, Škotska, 3. marta.
Skakačica u vis Marija Lasickene dobila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u atletici na zatvorenom 2019. u Glasgovu, Škotska, 3. marta.

Bivši svjetski prvak i olimpijski šampion u tenisu Jevgenij Kafeljnikov, govoreći za Karent tajm (Current Time) 9. decembra, rekao je da je "u Rusiji postojao doping sistem, u to ne sumnjam i netko bi trebao biti kažnjen".

"Doping je ljaga koja će se vrlo teško oprati", rekao je.

"Ruski sport mogao bi sačuvati svoj ugled ako ljudi koji su sve to napravili samo iziđu i kažu: 'Uprskali smo, molim vas oprostite'", dodao je Kafeljnikov. "Ali nitko ne želi preuzeti odgovornost za to."

No usred poziva da odgovorni priznaju propuste, ruske vlasti su se pozicionirale da počnu 2020. godinu obračunom s međunarodnom sportskom zajednicom.

Nadzorni odbor RUSADA-e je 19. decembra glasao protiv prihvaćanja zabrane, prenoseći konačnu odluku na viši nivo – Odboru osnivača RUSADA-e, kojeg čine Ruski olimpijski komitet (ROC) i Paraolimpijski komitet. Odbor osnivača, koji se sastao 24. decembra, odobrio je žalbu i angažovao dva odvojena pravna tima iz Švicarske da iznesu ruske argumente pred Međunarodnim sportskim arbitražnim sudom (CAS) u Lozani.

"ROC i RUSADA-u će zastupati različite pravne firme", najavio je nakon sastanka predsjednik ROC-a Stanislav Pozdnjakov.

Takav pravni slijed ranije je predvidio ministar sporta Kolobkov, kada je 9. decembra rekao da je "prerano govoriti o sankcijama", navodeći da slijedi "objektivan proces. Sva svjedočenja bit će saslušana".

Ruski ministar sporta Pavel Kolobkov obratio se medijima u Moskvi u julu.
Ruski ministar sporta Pavel Kolobkov obratio se medijima u Moskvi u julu.

Uoči sastanka 19. decembra, predsjednik odbora Aleksandr Ivlev obećao je da će "RUSADA i nadzorni odbor uraditi sve kako bi zaštitili interese 'čistih' sportaša."

Urednik “Inicijative za integritet sporta” Endi Braun (Andy Brown), rekao je i prije odluke o podnošenju žalbe RUSADA da se Rusija i WADA nalaze u ozbiljnoj suprotnosti.

"WADA u osnovi govori: gledajte, poredimo podatke koji su nam dati u novembru 2017. s podacima koje smo dobili iz laboratorija u januaru ove godine i postoje znatne razlike", rekao je. "A ruski odgovor kaže: 'Nismo to učinili'. Kaže da je to bio zločinački plan dr. Rodčenkova - bivšeg direktora laboratorija."

Uzbunjivač

Rodčenkov - kojeg je predsjednik Vladimir Putin označio nepouzdanim "kretenom" - podesan je žrtveni jarac za ruske vlasti, koje za domaće probleme često optužuju zapadne vlade i njihove navodne regrute u Rusiji.

Uzbunjivač živi kao svjedok pod zaštitom u Sjedinjenim Državama, gdje je pobjegao 2016. godine, nakon što je predao bazu podataka iz ruske laboratorije za testove koju je ranije vodio, otkrivajući složeni sistem koji su pokrenuli država, sportski zvaničnici i sportisti s ciljem manipulisanja testova za doping na Olimpijskim igrama u Sočiju i drugim događajima.

U najavi zabrane 9. decembra, WADA je saopštila da je "reagovala najsnažnije što je mogla, istovremeno štiteći prava ruskih sportaša [koji] mogu dokazati da nisu bili umiješani i da nisu imali koristi od ovih prevara."

No, ruski zvaničnici, uključujući Putina, tvrde da su kažnjeni nevini. Veliki dio argumenata za žalbu na odluku agencije WADA usredotočen je na ideju da je zabrana nepravedna prema čistim ruskim sportašima.

Kolektivna kazna?

Kaznene mjere koje je izrekla WADA "okrutne su, nepravedne, pretjerane i ubojite za ruski sport", rekla je Jelena Išinbajeva, dvostruka dobitnica zlatne olimpijske medalje koju mnogi smatraju najboljom skakačicom s motkom svih vremena - i koja sjedi u nadzornom odboru RUSADA-e, ali koja, kako se čini, nije glasala 19. decembra.

"Kao sportista koji se takmičio i uspio na Olimpijskim igrama... i koji je prihvatio temeljne vrijednosti izvrsnosti, poštovanja i prijateljstva, suosjećam s kolegama sportistima koji će patiti zbog ove kolektivne kazne", rekao je poslanik Državne dume Vjačeslav Fetisov, koji je pomogao Sovjetskom Savezu da osvoji olimpijsko zlato u hokeju na ledu 1984. i 1988. prije nego što je nastupao u NHL-u.

Putin, koji je odmah nakon zabrane rekao da Moskva ima "sve razloge" za žalbu, iznio je svoj stav tokom svoje godišnje konferencije za novinare 19. decembra. Otvoreno je kritikovao sankcije WADA-e, rekavši da one "nisu samo nepravedne, nego i da prkose zdravom razumu i nisu legalne. "

Njegov je argument bio da "ako je velika većina ruskih sportista čista" - sporna tačka koja nije utvrđena - onda "kako oni mogu biti sankcionisani za tuđe postupke?"

Sve je dio velike zavjere protiv Rusije?
Sve je dio velike zavjere protiv Rusije?

Zvaničnici u Moskvi također su otišli korak dalje, sugerišući da je i sama Rusija žrtva zavjere ili neke vrste manije zbog koje je veći dio svijeta sklon da spriječi njen uspjeh u sportu - varijacija na Putinovu učestalu tvrdnju da su SAD i njeni saveznici odlučni kontrolisati Rusiju u geopolitičkom smislu.

"Činjenica da se sve ove odluke ponavljaju i to često u odnosu na sportiste koji su na ovaj ili onaj način već kažnjeni... sugeriše da je to nastavak antiruske histerije koja je već postala hronično stanje", rekao je premijer Dmitrij Medvedev.

Bez obzira na ishod žalbe, predstoji nekoliko takmičenja - uključujući kvalifikacije evropskog prvenstva u fudbalu UEFA sljedećeg ljeta – na kojima Rusi mogu učestvovati.

Na primjer, gledaoci će vidjeti nastup ruske momčadi na Euro2020, jer zabrana WADA-e pokriva samo međunarodna takmičenja, takmičenja u više sportova ili svjetska prvenstva - a mečevi grupe B koji će se odigrati u Sankt Peterburgu u junu i julu ne spadaju u te kategorije.

"Ali izgleda malo vjerovatno da ćemo vidjeti rusku momčad kako se takmiči na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022.", rekao je Braun.

Dok se pripremaju za ono što obećava dugotrajan postupak žalbi i kontraargumenata uoči Olimpijskih igara 2020., neki u Rusiji pokazuju prkos sugerišući da, prema scenariju "Rusija vs. svijet", Rusiji svijet nije potreban.

Ruska bokserska federacija je pak obećala da se njeni sportaši uopšte neće boriti na igrama u Tokiju, ukoliko ne budu mogli nastupiti pod ruskom zastavom.

I predsjednica Savjeta Federacije Valentina Matvijenko - koja je kao šefica gornjeg doma skupštine istaknuta ličnost Putinovog vladajućeg sistema - iznijela je ideju koja je, kako se čini, više privlačna zvaničnicima nego sportistima koji se nadaju da će moći dokazati jesu li najbolji na svijetu: "Rusija bi mogla organizovati vlastite igre kod kuće".

XS
SM
MD
LG