Dostupni linkovi

Turska neće evakuisati punktove u Siriji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je u nedelju da turski vojnici neće napustiti 12 posmatračkih punktova na pobunjeničkoj teritoriji u severozapadnoj Siriji.

Turska, sponzor nekih grupa koje se bore protiv sirijske vojske, uspostavila je 12 punktova u sirijskoj provinciji Idlib, kao rezultat sporazuma s Rusijom, saveznicom vlade u Damasku. Sirijska vojska vodi ofanzivu u Idlibu, poslednjem uporištu pobunjenika.

Sirijske trupe su prošle nedelje opkolile turski punkt kod sela Surman, navela je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

"Ni na koji način nećemo evakuisati ni napustiti 12 posmatračkih punktova gde naši vojnici herojski i posvećeno obavljaju svoje dužnosti i obezbeđuju prekid vatre. I dalje ćemo biti tamo", rekao je Akar.

On je takođe pozvao Rusiju da utiče da se ofanziva na Idlib zaustavi.

Prema Akarovim rečima, zbog ofanzive je proteklih nedelja iz svojih domova u Idlibu pobeglo oko 280.000 ljudi.

"Ako se taj pritisak nastavi, stvoriće se novi veliki talas izbeglica. Taj dodatni teret će biti pretežak za Tursku, u kojoj je već oko četiri miliona sirijske braće. Zbog toga radimo sve što možemo da sprečimo te migracije", naveo je turski ministar.

Sirijske izbjeglice se pripremaju za zimu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

XS
SM
MD
LG