Dostupni linkovi

Hrvatski MUP: Kaznena prijava osumnjičenom za šverc tražitelja azila


Hungary -- Migrants cross the border at the Hungarian Beremend station, September 30, 2015

Hrvatska policija kazneno je prijavila 34-godišnjeg turskog državljanina zbog pokušaja da kombijem u Mađarsku i dalje prema zapadnoj Europi prebaci 15 tražitelja azila, prisile prema službenoj osobi i oštećenja policijskog vozila, priopćila je zagrebačka policija.

Kako navode, policija je 24. prosinca na autocesti A4 Zagreb – Goričan, na odmorištu Sveta Helena, zaustavila kombi njemačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao turski državljanin. U tovarnom prostoru vozila pronađeno je 15 osoba, tražitelji azila u Republici Hrvatskoj.

„Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je osumnjičeni državljanin Turske tijekom 24. prosinca ove godine, na neutvrđenom mjestu na području Zagreba, u namjeri stjecanja nepripadne imovinske koristi, u tovarni prostor kombi vozila smjestio 15 tražitelja azila. Prilikom vožnje na autocesti A4 Zagreb - Goričan, kod benzinske postaje su ga uočili i zaustavili policijski službenici, pri čemu se policijski službenik legitimirao službenom značkom i iskaznicom. Iako je policijski službenik stajao pored vozačevih vrata, osumnjičeni muškarac se oglušio na izdanu mu zapovijed da ugasi vozilo i izađe iz njega te je u tom trenutku, u pokušaju bijega i ne postupanja po zapovjedi policijskih službenika, krenuo vozilom i prednjim dijelom vozila udario u prednja vrata službenog vozila. Nakon 15-ak metara, u daljnjoj namjeri bijega spriječili su ga policijski službenici,“ stoji u priopćenju policijske uprave zagrebačke. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku.

Iz policije pojašnjavaju da su do 27. prosinca 2019. uhitili i kazneno prijavili 976 krijumčara ljudi za 904 kaznena djela. Kako navode, „do 30. prosinca 2019. godine 1.661 osoba podnijela je zahtjev za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj. Od toga broja, u više od 70 posto slučajeva postupak odobravanja međunarodne zaštite je obustavljen jer su tražitelji samovoljno napustili prihvatilište za tražitelje azila što upućuje na zlouporabu instituta međunarodne zaštite.

Ovaj slučaj samo je jedan od slučajeva u kojem tražitelji međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj nakon što su otkriveni u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, najčešće na području Policijske uprave ličko-senjske, izražavaju fiktivnu namjeru za traženjem međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj, a kako bi se u tom trenutku zadržali u RH i koristeći krijumčarske mreže, nastavili put prema odredišnim zemljama (Austriji, Njemačkoj, Italiji...).

Naime, "riječ je o pojavi tzv. sekundarnih migracija i radi se isključivo o ekonomskim migrantima jer osobe nisu proganjane u zemlji porijekla, a niti u zemljama iz kojih pokušavaju ući u Republiku Hrvatsku (BiH, Srbija) te je kao posljedica evidentna sustavna zlouporaba mehanizma međunarodne zaštite,“ stoji u priopćenju zagrebačke policije.

XS
SM
MD
LG