Dostupni linkovi

Vlada S. Makedonije utvrdila Predlog zakona za ratifikaciju NATO protokola


Severna Makedonija će Severnoatlantski sporazum sa NATO-om ratifikovati pre no što poslednja članca te alijanse, Španija, potvrdi Protokol o pristupanju, odlučila je danas Vlada u Skoplju.

Vlada Zorana Zaeva ide na taj "plan B" jer će 11. februara Sobranje - parlament Severne Makedonije biti raspušteno zbog vanrednih poslaničkih izbora koji su dogovoreni za april, a neizvesno je kada će Španija dobiti vladu i potvrditi Protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO-u.

U saopštenju sa sednice Vlade se navodi da je ona utvrdila Predlog zakona o ratifikaciji Severoatlantskog sporazuma Severne Makedonije sa NATO-om, koji će biti poslat Skupštini na "usvajanje sa odloženim dejstvom", prenosi Beta.

"Predlogom Zakona se predviđa da odluka o ratifikaciji Severnoatlantskog sporazuma s NATO-om stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Severne Makedonije i da bude deponovana u Vašingtonu kada Španija ratifikije Protokol o stupanju naše zemlje u punopravno članstvo u toj alijansi", piše u saopštenju Vlade u Skoplju.

Španija je poslednja država-članica NATO-a koja, zbog unutrašnje političke krize i vanrednih parmentarnih izbora, još nije ratifikovala Protokol o pristupanju Severne Makedonije Alijansi.

Protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO-u potpisan je u sedištu zapadne vojne alijanse u Briselu početkom februara ove godine i za devet meseci ga je ratifikovalo 28 država.

Severna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018, pošto je poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu dobila 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu.

XS
SM
MD
LG