Dostupni linkovi

Vučić i Brnabić predstavili plan za preporod Srbije do 2025, mladi i putevi prioritet


Aleksandar Vučić i Ana Brnabić
Aleksandar Vučić i Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će u narednih pet godina u infrastrukturne i razvojne projekte biti uloženo nešto manje od 14 milijardi evra. "Ti projekti će ubrzati naš rast i našu zemlju učiniti boljom zemljom za život. Finansiraće se iz budžeta Srbije, ali i iz kredita međunarodnih finansijskih institucija", kazala je Brnabić predstavljajući program investicionih projekata "Srbija 2025", zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je istakla da nijedan od projekata u investicionom planu neće ugroziti makroekonomsku stabilnost zemlje.

"Planiramo da nastavimo smanjenje javnog duga, a Vlada će formirati telo koje će vršiti nadzor nad svakom projektom, odnosno celokupnim planom 'Srbija 2025', da bismo znali u svakom trenutku gde svaki dinar odlazi i kako se troši, kao i kako svaki projekat napreduje", rekla je Brnabić.

Aleksandar Vučić obećao je da će, ako sve reforme budu sprovedene 2025. godine, prosečna plata biti 900 evra, a prosečna penzija između 430 i 440 evra. Istakao je da su mladi prioritet i da će 700 miliona evra biti uloženo u to da oni ostanu u zemlji.

Vučić je izjavio da će od oko 14 milijardi evra za infrastrukturne i razvojne projekte, kroz petogodišnji program investicionih projekata "Srbija 2025", najviše novca biti uloženo u saobraćajnu infrastrukturu. "U putnu infrastrukturu će biti uloženo ukupno 5,078 milijardi evra", kazao je Vučić na predstavljanju tog projekta.

Ponovio je i da će u narednih pet godina biti rekonstruisano oko 5.000 kilometara puteva, što će koštati oko 900 miliona evra, ali je izrazio bojazan da neće biti dovoljno domaćih kompanija koje će to moći da grade.

"Za železnički infrastrukturu će biti izdvojeno 3,53 milijarde evra", kazao je Vučić i dodao da u to ulazi i izgradnja metroa u Beogradu, za šta je predvidjeno 1,37 milijardi evra, iako smatra da će za taj projeket biti potrebno i manje novca.

Prema njegovim rečima, za vodni saobraćaj biće izdvojeno 274 miliona evra.

XS
SM
MD
LG