Dostupni linkovi

Počele iransko-kinesko-ruske pomorske vežbe


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Iran, Kina i Rusija počeli su danas prve zajedničke pomorske vežbe u Indijskom moru i Omanskom zalivu, koje treba da traju četiri dana i da pokažu da Iran ne može biti izolovan, saopštila je iranska ratna mornarica.

Manevri su počeli iz jugoistočne luke Čahbahar u Omanskom zalivu blizu granice sa Pakistanom, i cilj im je da se pojača bezbednost u vodama regiona, rekao je šef iranske mornarice admiral Hosein Kanzadi.

Vežbe se održavaju u vreme povećanih tenzija u Zalivu od kada se Vašington povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma u maju 2018. i ponovo uveo sankcije kojim se guši iranska privreda.

Iran nastoji da pojača vojnu saradnju sa Pekingom i Moskvom dok je pod snažnim američkim sankcijama.

"Poruka ovih vežbi je mir, prijateljstvo i bezbednost kroz saradnju i jedinstvo... i njihov efekat će biti da se pokaže da Iran ne može biti izolovan", rekao je za iransku državnu televiziju kontraadmiral Golamreza Tahani.

On je rekao da se manevri u kojima učestvuje iranska ratna mornarica i Čuvari revolucije sastoje u spasavanju zapaljenih brodova ili brodova pod napadom pirata, kao i vežbe gađanja.

"Cilj ovih vežbi je da se ojača bezbednost međunarodne pomorske trgovine, da se bori protiv piraterije i terorizma i da se dele informacije i ekspertiza", rekao je on.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je u Tviter poruci da je vežba naznaka iranske posvećenosti da pruži bezbednost regionalnim plovnim putevima.

Vežbe se takođe smatraju kao odgovor na nedavne američke manevre sa svojim regionalnim saveznikom Saudijskom Arabijom, u kojima je Kina učestvovala.

XS
SM
MD
LG