Dostupni linkovi

Optužnica Tužilaštva BiH za ratne zločine protiv državljanina Srbije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Posebni odjel Tužilaštva BiH za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Ljubana Ećima iz Svilajnca iz Srbije.

Optužnica ga tereti da je za vrijeme napada Vojske Republike Srpske i policije na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši i okoline, od početka juna 1992. do sredine 1994. godine, u svojstvu zamjenika zapovjednika Specijalne jedinice policije Centra službi bezbjednosti Banja Luka, sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu.

U optužnici se navodi da je progon počinjen ubistvima, deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protuzakonitim zatvaranjem, mučenjem, zlostavljanjem, tjeranjem na prinudne radove, silovanjem, prisilnim nestancima, pljačkanjem imovine, uništenjem kulturnih, vjerskih i povjesnih spomenika i vjerskih objekata, kao i drugim nečovječnim djelima.

Optužnicom su obuhvaćeni zločini nad civilima u mjestima Kotor Varoš, Hrvaćani, Orahova, Bilice, Kotor, Kukavice, Donji Vrbanjci, Večići, Dabovci, Hanefići, a zločini se odnose na ubistvo više desetina žrtava, nezakonito zatvaranje više stotina civila, među kojima su bile i žene i djeca, kao i časne sestre i vjerski dužnosnici.

Također, optužnica se odnosi i na namjerna uništavanja i paljenja 15 džamija i vjerskih objekata kao i 8 crkava i vjerskih objekata, među kojima su i objekti povijesnog naslijeđa izgrađeni u 19. vijeku.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 261 svjedoka, među kojima 16 sa mjerama zaštite, te čitanjem preko 1.450 materijalnih dokaza, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG