Dostupni linkovi

Vučić: Nadam se smirivanju uzavrele atmosfere u Crnoj Gori


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada da će se uzavrela atmosfera u Crnoj Gori "prevesti u mirnije tokove" i da svetinje Srpske pravoslavne crkve neće biti ugrožene.

"Izražavam zabrinutost i nadu da će srpske svetinje i srpske crkve biti sačuvane a mi ćemo u skladu sa diplomatskim mogućnostima, striktno vodeći računa o našim pravima i obavezama, ne urušavajući prava nijedne druge zemlje, da pokušamo da pomognemo našem narodu i crkvi", rekao je Vučić na otvaranju takozvanog ipsilon kraka obilaznice oko Subotice.

Vučić je dodao da će Beograd pomoći srpskom narodu, "ne rušeći mostove sa susednim državama".

"I znanjem i stručnošću naših pravnika, i na sve druge načine", rekao je on.

Odgovarajući na kritike iz BiH zbog toga što je u Strategiju odbrane Srbije uneta odredba o tome da je cilj Srbije očuvanje Republike Srpske u okviru BiH, Vučić je rekao da ne shvata šta tu kome smeta.

"Mi u strategiji imamo da je naš posao da pomognemo očuvanje Republike Srpske (RS) u okviru BiH. A šta vam tu smeta? Jel imate možda planove da uništite RS pa vam smeta što mi hoćemo da poštujemo Dejtonski sporazum? Nismo mi rekli da se RS ujedinjuje sa Srbijom nego da se zalažemo za njen opastanak u okviru BiH", rekao je Vučić.

On je rekao da se tome najviše protivio predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić koji je pre tri dana rekao da je Kosovo nezavisna država i da je to za njega "završena priča".

"Tako nešto ne radite, posebno ako ste iz BiH koja nije priznala Kosovo. A ja sam i to prećutao i reč jednu nisam rekao", dodao je Vučić.

XS
SM
MD
LG