Dostupni linkovi

Dodik: Usvojeni zakon ne služi na čast Crnoj Gori


Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Zakon o slobodi veroispovjesti i pravnom statusu verskih zajednica, koji je rano jutros usvojila crnogorska skupština, ne služi na čast državi koja govori da se zalaže za prava svih svojih građana, jer je tekst zakona "diskriminatorski za Crkvu", koja okuplja najveći broj vernika u Crnoj Gori.

"S obzirom da Crna Gora ima ugovore i sa Katoličkom crkvom i islamskom i jevrejskom zajednicom, ne mogu se oteti utisku da je ovaj zakon pisan i usvojen samo da se nanase šteta Srpskoj pravoslvanoj crkvi (SPC). Zbog čega se crnogorska vlast opredeelila za ovakav korak nije jasno, posebno ako se zna da je Zakon direktno uperen protiv Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je tu istu državu stvorila", istakao je Dodik.

On je ocenio da slika koju je Crna Gora sinoć poslala i regionu i svetu sigurno ne ide u prilog vlastima te zemlje, koja, kako govore, ide putem evropskih integracija.

"Nezamislivo je da se jedan zakon, koji u imenu nosi ime sloboda, usvaja u atmosferi isključivosti i odsustva dijaloga sa onima na koje se taj zakon odnosi. Izražavam divljenje i podršku monaštvu i sveštenstvu SPC u Crnoj Gori, pravoslavnom narodu Crne Gore koji je pokazao da u Crnoj Gori još živi Njegoš, koji nam je očito za nauk ostavio poruku da je 'muž čuvar žene i deteta a narod čuvar crkve i plemena'", istakao je Dodik.

On je naglasio da je narod Republike Srpske i danas "uz braću u Crnoj Gori i biće uz njih i u njihovoj borbi da se ova nepravda ispravi".

Dodik je poručio da će sa mesta srpskog člana Predsedništva BiH iskoristiti sve svoje međunarodne kontakte da svojim sagovornicima "ukažem na nepravdu koja je ovim diskriminatorskim zakonom nanesena SPC u Crnoj Gori".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG