Dostupni linkovi

Vijeće ministara BiH: Zaštita domaće proizvodnje


Sastanak Zorana Tegeltije sa premijerima dva entiteta u BiH, arhiv
Sastanak Zorana Tegeltije sa premijerima dva entiteta u BiH, arhiv

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ( BiH) želi biti partner privrednicima u ovoj državi, kako bi uz saradnju Vijeća ministara BiH, entitetskih vlada i poslodavaca otklonili sve što opterećuje bh privredu.

Prva mjera dogovorena u Sarajevu na sastanku predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zorana Tegeltije sa predstavnicima poslodavaca biće zaštita domaće proizvodnje. Pored toga, neophodne su izmjene postojećih zakona, prije svega Zakona o javnim nabavkama, Zakona o PDV-u, te harmonizacija zakona i propisa između entiteta.

Domaća privreda se mora zaštiti, ali to ne znači da će se ići u zabranu uvoza u BiH, pogotovu ne kvalitetnih roba, kaže predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

"Želimo zaštititi privrednike od nelojalne konkurencije sa stanovišta cijena, jer ne možemo dozvoliti da imamo robu koja se proizvodi u Banja Luci, a takvu istu robu uvozimo, transportujemo je 300 kilometara i onda ona bude jeftinija od ove koja se proizvodi u Banja Luc"“, objašnjava Tegeltija.

Mi moramo pomoći privrednicima kako bi unaprijedili naš izvoz, smatra Tegeltija. Ocjenio je da svi bh provrednici nemaju sve što im je potrebno da proizvedu kvalitetne robe koje bi mogle biti konkurentne na evropskom tržištu.

Predstavnici poslodavaca iz BiH nakon sastanka bili su optimistični. Smatraju da će novo Vijeće ministara BiH uistinu biti im partner od pomoći kako bi se riješila neka pitanja sa kojima se već kako kažu godinama bore.

I njima je najbitnija zaštita domaće proizvodnje. Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH, Adnan Smailbegović kaže kako se određene, dosadašnje prakse mogu brzo promjeniti.

"Imamo dosta informacija u kantonima, ali i na nivou Federacije BiH da se jako puno novca troši kroz poticaje zapošljavanja, mi cijenimo da je to neracionalno trošenje, jer nema efekte kakve bi trebalo imati", smatra Smailbegović.

Njegov kolega, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske (RS), Saša Trivić smatra kako se ne smiju poduzimati koraci koji će nekima osigurati monopol na tržištu.

"Po nama je sadašnja carinska politika BiH usmjerena prema uvoznicima i zaštiti evropske privrede. Smataram da kroz neka manja podešavanja carinske politike možemo doći do boljeg položaja bh privrede bez ugrožavanja bilo koga i stvaranja monopola gdje bi neko ostvario ekstra profit", objašnjava Trivić.

Pored ovih, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija sa predstavnicima poslodavaca dogovorio je formiranje pet radnih grupa koje će raditi na analiziranju potosjećih zakona, te prijedlozima novih rješenja.

XS
SM
MD
LG