Dostupni linkovi

Kurti ne ide kod Thacija u petak


Lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti
Lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti

Lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti neće se odazvati sastanku koji je sazvao predsednik Kosova, Hashim Thaci, zato što se nalazi van Prištine, saopšteno je za Radio Slobodna Evropa(RSE) iz ovog pokreta.

Thaci je oko 11 časova u petak pozvao Kurtija na konsultativni sastanak u 13:30 zbog određivanja mandatara nove vlade nakon konstituisanja Skupštine Kosova u četvrtak.

"Kurti je danas u nemogućnosti da se sastane sa Predsednikom, s obzirom da se nalazi van Prištine. On će ubrzo obavestiti predsednika o danima i satima mogućeg sastanka", dodaje se u izjavi Samoopredeljenja.

Na osnovu Ustava Kosova, nakon konstituisanja Skupštine, predsednik države nakon konsultacija sa političkim partijama koje su dobile neophodnu većinu za formiranje Vlade u Skupštini, predlaže Skupštini kandidata za premijera. U ovom slučaju, to je pokret Samoopredeljenje a njegov kandidat za premijera je Albin Kurti.

Kandidat će imati 15 dana od imenovanja da predstavi sastav svog tima Skupštini, koja bira Vladu. Ukoliko sastav Vlade ne dobije podršku u Skupštini, predsednik Kosova u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata, na osnovu iste procedure. Ukoliko se ni u drugom pokušaju ne izabere Vlada raspisuju se novi izbori.

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova u četvrtak je održana bez dogovora pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova. S toga je pokret Samoopredeljenje za predsednika Skupštine predložio svog poslanika, Glauka Konjufcu, koji je potom i izabran glasovima Demokratskog saveza Kosova. Ta pozicija je međutim, na osnovu pregovora Samoopredeljenja i DSK trebala da pripadne DSK.

DSK je uoči sednice rekao da ukoliko Samoopredeljenje ne želi da prihvati njihove zahteve za formiranje vlade, ta partija će onda odustati od svih pozicija i pružiti bezuslovnu podršku za izbor predsednika Skupštine i vlade na čelu samo sa Samoopredeljenjem.

Ovaj pokret aktuelno nema dovoljan broj glasova (61) za formiranje Vlade Kosova. Poslanički klub Samoopredeljenje broji ukupno 30 poslanika, a podršku su pružili i 10 poslanika iz redova manjinskih zajednica.

Najavljuju se novi pregovori sa Demokratskim savezom Kosova, manjinska vlada ili novi izbori.

Prva sednica Skupštine Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

XS
SM
MD
LG