Dostupni linkovi

U Podgorici jutros mirno, poslanici DF-a i dalje u policiji


Podgorica, arhivska fotografija
Podgorica, arhivska fotografija

Saobraćaj u Podgorici je jutros normalizovan, nakon celodnevne blokade grada zbog nenajavljenih protesta protivnika Zakona o slobodi veroispovesti koji je rano jutros usvojen uz povišene tenzije, incidente i privođenja poslanika opozicionog Demokratskog fronta (DF).

U gradu je mirno, a sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i nekoliko stotina pristalica te crkve koji su se od juče u znak protesta okupili na jednoj od glavnih gradskih saobraćajnica, razišli su se rano jutros pošto je Skupština izglasala zakon.

Policija je deblokirala ulazne i izlazne saobraćajnice ka Podgorici i iz nje, koje su juče u znak protesta, a na poziv DF-a blokirale pristalice tog saveza, prenosi Beta. Policija je privela oko 20 ljudi zbog blokade saobraćaja, izvestili su mediji u četvrtak.

U policiji, po navodima medija i dalje traje saslušanje 18 poslanika DF-a uhapšenih posle sinoćnjeg incidenta u Skupštini Crne Gore, uoči izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Poslanici DF su tokom rasprave o zakonu pozvali na sukobe, a pošto su poslanici vladajuće većine odbili amandmane Mitropolije crnogorsko-primorske na zakon, izazvali teške incidente u Skupštini. Oni su u skupštinskoj sali bacili pirotehničko sredstvo, lomili inventar, gađali bocama poslanike vladajuće većine i opozicone SDP, te fizički nasrtali na njih.

Zbog toga su privedeni u policiju, a predsednik Skupštine Ivan Brajović im je izrekao meru zabrane prisustva sednici u narednih 15 dana.

Nakon hapšenja, poslanici vladajuće većine i opozicione SDP su usvojili zakon.

Premijer Duško Marković koji je tokom celodnevne rasprave u Skupštini sa poslanicima "branio" vladina rešenja, je rano jutros, posle usvajanja zakona, osudio ponašanje poslanika DF-a i poručio da "ne očekuje radikalizaciju situacije" u zemlji.

"Osuđujem ovaj čin, on je neprimeren i neodgovoran prema drugim poslanicima i neodgovoran prema građanima Crne Gore, ali verujem da će ovo biti dobro iskustvo za sve i da se ovo više nikada neće ponoviti", kazao je Marković.

Za sada nije poznato kakvi bi mogli biti potezi Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) SPC i da li će biti novih okupljanja.

U saopštenju objavljenom jutros mitropolija svu "odgovornost za posledice donošenja Zakona o slobodi veroispovesti" pripisuje poslanicima koji su glasali za njegovo usvajanje, Vladi, koja ga je predložila, i predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

"Svu odgovornost za posledice donošenja ovakvog Zakona snose direktno poslanici, Vlada, predsednik Crne Gore… naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom naše zemlje, nečuvene deobe i mržnju i uvodeći Crnu Goru u situaciju koja nikome dobra doneti ne može. Zahvaljujući ovome, pravoslavni vernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji", saopšteno je iz MCP.

Mitropolija zakon smatra "diskriminatornim i neustavnim".

Navodi da je odbijanjem njenih amandmana i usvajanjem zakona "potvrđena sumnja" te crkve o "otimačini" imovine Pravoslavne crkve i time započela realizacija cilja iz programa vladajuće partije, koji je proklamovao predsednik te partije i predsednik Crne Gore – stvaranju/"obnovi" nove, državne, podobne i poslušne režimu autokefalne crnogorske pravoslavne crkve".

XS
SM
MD
LG