Dostupni linkovi

Tegeltija sa entitetskim premijerima: Približeni stavovi o raspodjeli prihoda


Sastanak Zorana Tegeltije sa premijerima dva entiteta u BiH
Sastanak Zorana Tegeltije sa premijerima dva entiteta u BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija održao je danas u Sarajevu prvi radno-konsultativni sastanak sa premijerima Federacije BiH Fadilom Novalićem i Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

Na Konferenciji za novinare nakon ovog sastanka, predsjedavajući Vijeća ministara je istakao da je razgovarano o više, za sada otvorenih pitanja kao što su: Zakon o porezu na dodanu vrijednost (PDV), proces evropskih integracija, reforma javne uprave, bezbjednost i izvoz drvnih sortimenata.

„Zakon o PDV je u fazi usvajanja i on će biti još jednom razmotren u saradnji s privrednicima i stručnjacima. Što se tiče procesa integrisanja, plan je da sredinom 2020. utvrdimo mjere u razradi Izvještaja Evropske komisije iz maja ove godine. Što se javne uprave tiče, neophodno je odblokirati taj proces kako bi stigla novčana sredstva namijenjena za ovu reformu. U oblasti bezbjednosti, pažnja će biti usmjerena na povratak bh. državljana sa stranih ratišta i na pitanje migracija. Ostalo je i da se više bavimo izvozom drvnih sortimenta“, rekao je Tegeltija

On je naveo da je postignuta saglasnost i o budućim prioritetima među kojim je zaštita domaće proizvodnje i smanjenje opterećenja rada.

Premijer Federacije, Fadil Novalić, je istakao da su približeni stavovi o raspodjeli prihoda od PDV-a između Republike Srpske i Federacije, te da se uskoro može očekivati deblokada investicija već odobrenih za „Elektroprenos BiH“.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je naglasio značaj životnih pitanja kojim su se danas bavili učesnici sastanka. Založio se za zaštitu domaće proizvodnje a posebno poljoprivredne, naglašavajući da je BiH treća zemlja na svijetu po uvozu mesa.

„Ispada da bh. građani samo jedu meso što nije tačno“, poručio je Višković.

Tegeltija, Novalić i Višković su dogovorili da se ubuduće sastaju češće u krugu svojih saradnika, te da se održavaju zajedničke sjednice Vijeća ministara i entitetskih vlada.

„Prva sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i entitetskih vlada bit će održana do kraja januara 2020. godine i održavat će jednom godišnje. Sastanci predsjedavajućeg Savjeta ministara i entitetskih premijera bit će održavani jednom u tri mjeseca, a naredni sastanak je već zakazan za kraj marta ", rekao je Tegeltija.

XS
SM
MD
LG