Dostupni linkovi

Rijaset IZ u BiH: Potezi u susjednim zemljama unijeli nemir među Bošnjacima


Rijaset Islamske zajednice u BiH
Rijaset Islamske zajednice u BiH

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na sjednici u Sarajevu, u četvrtak, osudio, kako se navodi na zvaničnoj web stranici Rijaseta, ‘opasne prijetnje koje je Andrija Mandić, poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, uputio muslimanima.

“Ovakve prijetnje novim zločinima i genocidom ne smiju proći neprimijećeno niti bez posljedica”, navodi se u saopštenju Rijaseta.

Rijaset je izrazio zabrinutost novom Strategijom odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije u kojoj se prvi put kao "vanjskopolitički prioritet ističe očuvanje RS-a", saopšteno je iz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Ovim se Vojsci i sigurnosnim agencijama Srbije daje mandat da se nezakonito upliću u suverene nadležnosti države Bosne i Hercegovine i takva saradnja se ne može podvesti pod dejtonski okvir posebnih veza bosanskohercegovačkog entiteta RS-a i Republike Srbije. Za Rijaset je ovo prijetnja teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i najava moguće nove agresije. Ovaj potez je problematičan i zbog nedavne odluke Republike Srbije o "rehabilitaciji" dvije brigade Vojske Srbije koje su učestvovale u agresiji na Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u saopćenju.

Rijaset u saopštenju za javnost upozorava domaću i međunarodnu javnost da su ove poruke i potezi političara i institucija u susjednim državama unijeli nemir među Bošnjake, ali i druge muslimane na ovim prostorima, te da bi ih svi kojima je stalo do mira i budućnosti ovog dijela Evrope trebali shvatiti ozbiljno i o njima se očitovati.

XS
SM
MD
LG