Dostupni linkovi

Prekinut pretres na Sudu časti protiv antivakserke iz Beograda


Jovana Stojković (u sredini) sa svojim advokatima na lekarskom Sudu časti
Jovana Stojković (u sredini) sa svojim advokatima na lekarskom Sudu časti

Prvi pretres Suda časti, pri Lekarskoj komori Srbije, koji je pokrenulo više lekara i građana protiv Jovane Stojković zbog tvrdnji o štetnosti MMR vakcine, prekinut je i članovi veća Suda časti su napustili prostorije beogradskog Centra za mlade gde je održan.

Prostorija u kojoj je trebalo da bude održan pretres u Lekarskoj komori Srbije
Prostorija u kojoj je trebalo da bude održan pretres u Lekarskoj komori Srbije

Veće je prekinulo pretres jer su građani kao predstavnici javnosti ispunili prostoriju u kojoj je pretres trebalo da bude održan i prema obrazloženju komisije nemoguće je nastaviti pretres u tim uslovima.

Građani, od kojih je većina činila pristalice Jovane Stojković, odbili su da na zahtev komisije napuste prostoriju.

Advokatica Jovane Stojković Milina Dorić za RSE je nakon prekida pretresa navela da će veće Lekarske komore shvatiti da je Stojković “sve radila po zakonu”.

“Doktorka Jovana Stojković nije ništa pogrešila u svojim nastupima, tako da je to njeno ustavno pravo na slobodu izražavanja i mišljenja”, navodi Dorić.

Dorić dodaje i da je postupak koji se vodi protiv Stojković zastareo jer, kako navodi, “po Statutu Komore zastareva sve godinu dana pre podnošenja prijave, a kad započne postupak apsolutna je zastarelost dve godine”.

Dr Tomislav Stevanović, pedijatar iz Zrenjanina i jedan od lekara koji je pokrenuo postupak protiv Stojković, navodi da su “scenu” na ovom pretresu napravili ljudi koji podržavaju političku karijeru doktorke Stojković.

“Ovo je organizovano od doktorice Stojković gde smo pokušali legalno da dokažemo njenu krivicu u vezi sa tim antivakcinalizmom, neetičkim odnosima prema kolegama, vređanjima vrlo često kolega, izmišljanjem, manipulacijom podataka iz struke naročito kako bi se ta vakcina obezvredila i povezala sa bolestima i teškim oštećenjima”, navodi on.

Tužilaštvo u Srbiji i dalje prikuplja dokaze protiv 'antivaksera'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

Pristalice Jovane Stojković nakon prekida postupka zadržali su se u prostorijama Centra za mlade, a onda su se uputili ka Ministarstvu zdravlja sa transparentom "Živim za Srbiju", što je naziv Pokreta koji predvodi Stojković.

Pristalice antivakcinašice Stojković na putu do Ministarstva zdravlja Srbije
Pristalice antivakcinašice Stojković na putu do Ministarstva zdravlja Srbije

Na tablu Ministarstva zalepili su fotografiju ministra zdravlja Zlatibora Lončara u društvu Dušana Spasojevića, bivšeg vođe Zemunskog klana.

Tabla Ministarstva zdravlja Srbije izlepljena fotografijom ministra Lončara sa bivšim vođom Zemunskog klana
Tabla Ministarstva zdravlja Srbije izlepljena fotografijom ministra Lončara sa bivšim vođom Zemunskog klana

Protest je završen ispred Ministarstva zdravlja gde je Stojković zalepila kopije svoje licence izdate od Lekarske komore Srbije. Stojković je, inače, po struci psihijatar.

Protest je održan ispred Ministarstva zdravlja jer, kako je Stojković navela, to Ministarstvo primorava građane da se vakcinišu.

Zašto je važno vakcinisati se
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Grupa lekara, među kojima je i dr Stevanović, pokrenula je postupak pred Lekarskom komorom Srbije zbog aktivnosti dr Stojković usmerenih protiv vakcinacije i kampanje koju sprovodi na društvenim mrežama.

Jovana Stojković je takođe jedna od 43 osobe protiv kojih je grupa lekara i roditelja (među njima i dr Stevanović) u februaru 2018. podnela krivičnu prijavu zbog izazivanja panike prenošenjem lažnih vesti i tvrdnji o štetnosti vakcina. Taj predmet je u fazi prikupljanja dokaza, a nadležno Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal još nije donelo odluku o eventualnom podizanju optužnice.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, epidemija malih boginja u Srbiji trajala je od oktobra 2017. do avgusta 2019. U tom periodu od malih boginja obolelo je 5.798 ljudi, dok je 15 umrlo. Gotovo svi oboleli, njih 94 odsto, nije primilo vakcinu ili je bilo nepotpuno vakcinisano.

Veza između MMR vakcine i autizma, koju predstavnici antivakserskog pokreta često podvlače, naučno nikada nije dokazana, nalazi su Svetske zdravstvene organizacije.

XS
SM
MD
LG