Dostupni linkovi

Japan prvi put u 10 godina izvršio smrtnu kaznu nad strancem


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Japan je prvi put za 10 godina izvršio smrtnu kaznu nad strancem, kineskim državljaninom osuđenim za ubistvo i pljačku četvoročlane porodice, javlja Reuters.

Ubistva je izvršio sa dva saučesnika koji su također bili Kinezi, prenose mediji. Njih dvojica su pobjegla u Kinu gdje su uhapšeni. Jedan je pogubljen u Kini 2005. godine, a drugi osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Četrdesetogodišnji Kinez Wei Wei (40), osuđen 2003. godine, obješen je danas u zatvoru u Fukuoki, gdje je duže od 16 godina čekao izvršenje presude, izjavila je ministrica pravde Japana Masako Mori.

On je osuđen za pljačku i ubistvo vlasnika prodavnice odeće, njegove žene i dvoje djece u njihovoj kući u Fukuoki.

Japan je zadržao smrtnu kaznu uprkos velikim kritikama iz inostranstva.

Mori je kazala da je potpisala nalog za izvršenje kazne posle pažljive procjene i dodala da je u pitanju "ekstremno hladnokrvan i surov slučaj".

Japan i SAD su jedine dvije države u Grupi sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) koje su zadržale smrtnu kaznu.

Anketa japanske vlade pokazala je da većina Japanaca podržava smrtnu kaznu.

Izvršenja smrtne kazne u Japanu se izvode u velikoj tajnosti, a zatvorenici se o tome obavještavaju tek onog jutra kada je planirano vješanje.

Oko 120 zatvorenika u Japanu čeka na smrtnu kaznu. Prošle godine ih je pogubljeno 15, što je najveći broj u protekloj deceniji.

XS
SM
MD
LG